Saatte 1 araç için 130 milyonluk otoyola halk isyan etti!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  -Sadece 29 kilometrelik otoyol için büyük doğa ve tarih katliamı yapılarak milyonlarca lira harcanacağını öğrenen halk projenin iptali için toplu dava açtı…
 
Antalya’nın Kaş ilçesinde mevcut sahil yolunun hemen üstünden yapılması planlanan 29 kilometrelik otoyol projesine ilçe halkı isyan etti. Yaklaşık maliyetinin 130 milyon TL’yi bulacağı belirtilen otoyol, arkeolojik ve doğal sit alanlarının ortasından geçiyor. Tarım arazileri ve ormanlık alana da büyük zarar vermesi beklenen otoyolun iptali için dava açan 76 kişi ve sivil toplum örgütü temsilcileri, bugün Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katıldı. Davanın avukatı Tuncay Koç, güzergahtaki mevcut sahil yolunun yükünü hafifletmek amacıyla yapılacağı belirtilen projenin büyük bir yıkıma neden olacağını belirterek, “Otoyol projesi için 500 dönüm tarım alanı, 750 dönüm de orman alanı yok edilecek” diye konuştu.
 
Türkiye’de her şey dahil sisteminin girmediği ender turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi, son yıllarda ağır bir rant baskısıyla karşı karşıya. ‘Turizmi geliştirmek için’ yapılacağı öne sürülen havaalanı, otoyol ve imara açma girişimlerine karşı ilçede yükselen tepkiler yargıya da taşınmaya başladı. Kaş’ın doğal haliyle kalmasının turizm için de yaşamsal önemde olduğunu düşünen ilçe halkı, Kaş-Kalkan arasında yapılmak istenen otoyol projesinin iptali için dava açtı.
OTOYOL DAVASI ANTALYA’DA GÖRÜLDÜ
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Kaş Çevre Platformu ve Kaş Koruma Platformu’nun yanı sıra toplam 76 yurttaşın da müdahil olduğu davanın ilk duruşması bugün Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Otobüslerle davanın görüldüğü mahkemeye gelerek duruşmaya katılan sivil toplum örgütü temsilcileri ve köylüler, Adliye önünde pankart açıp otoyol projesine karşı tepkilerini gösterdi.
OTOYOL GÜZERGAHINDA SİT ALANLARI BULUNUYOR
Toplam 28,7 kilometrelik otoyol projesi için 3 tünel, 4 viyadük, 7 kavşak, 3 tane de alt geçit inşa edilmesi planlanıyor. Ancak bölgenin önemli turizm merkezi Kalkan dahil 6 köyü etkilemesi beklenen otoyolun geçeceği güzergahta, arkeolojik ve doğal sit alanları, tarım arazileri, ormanlar ve yerleşimlerin bulunması yöre halkının tepkisini çekiyor. Yaklaşık 30 kilometrelik otoyolun maliyetinin yüz milyon lirayı aşacağının tahmin edilmesi de kamu kaynaklarının amaçsızca harcanacağı eleştirisine neden oluyor.
AV. T. KOÇ: ‘500 DÖNÜM TARIM, 750 DÖNÜM ORMAN ARAZİSİ YOK OLACAK’
Antalya’daki duruşmanın ardından proje ve davayla ilgili sorularımızı yanıtlayan Avukat Tuncay Koç, mahkeme kararının 15 gün sonra açıklanacağını belirtti. Otoyolla ilgili tanıtım dosyasında otomobillerin geçiş hızının 120 kilometre olarak verildiğine dikkat çeken Koç, “Köy içinde 120 kilometrelik bir hıza izin verilmesi zaten orada artık bir köy yaşamının kalmayacağını gösteriyor. Doğayı tahrip edecek olan proje, habitatı ikiye bölüyor, tarım alanlarını da yok ediyor. Otoyol projesi için 500 dönüm tarım alanı, 750 dönüm de orman alanı yok edilecek. Ayrıca yol için üç adet taş ocağından çıkarılacak malzeme, yaklaşık 1,5 milyon metrekareye yol olarak döşenecek. Bu, Kaş’ın jeolojisi ve jeomorfolojisinin değiştirilmesi demek” diye konuştu.
‘KÖYLÜLER MAHKEMEDE OTOYOLUN ZARARLARINI ANLATTI’
Otoyol projesinin yaşamlarını olumsuz etkileyeceği köylülere hiçbir yararının olmayacağını savunan Koç, “Köylülerin böyle bir yola ihtiyaçları da yok. Köylüler de otoyolun iptali için açılan davaya katıldı. Bugünkü duruşmaya Kaş’ın Çukurbağ ve Yeniköy köylerinden köylüler de geldiler ve mahkemede otoyolun yaşamlarına ve tarım alanlarına vereceği zararları açıklıkla belirttiler” dedi.
‘YAKLAŞIK MALİYETİ 130 MİLYONU BULACAK’
Yapılan tespitlere göre yapılması planlanan otoyolun, sahildeki mevcut yolun trafik yükünü azaltma etkisinin minimum düzeyde olacağının ortaya çıktığı kaydeden Av. Tuncay Koç, “28,7 kilometrelik bir yol için açıklanan resmi maliyet, 73 milyon 200 bin lira. Fakat bu maliyetin içinde tünel ve viyadükler yok. Dolayısıyla projenin maliyetinin 130-140 milyona çıkma olasılığı çok yüksek. Bu maliyeti, Kalkan dahil yolun geçeceği beş mahallede toplam 6 bin 200 kişiye versek kişi başına 11 bin 800 lira gibi bir rakam düşüyor. Bu, oradaki bütün köylünün ve esnafın borçlarını sıfırlar ve refahlarını artırır. Çünkü bu rakam aile başına değil, kişi başına düşen oran. Eğer yol 130 milyonu bulacaksa kişi başına düşen miktar daha da artacak. Böyle bir projenin maliyeti kamudan çıkacak, yola gömülecek” görüşünü dile getirdi.
‘PROJE HALKA SORULMUYOR’
Proje alanında 6 tane arkeolojik sit, 2 tane de doğal sit alanı bulunduğuna da dikkati çeken Koç, “Kaputaş-Kalkan Güney Yamaçları 1. Derece Doğal Sit Alanı’ndan 2840 metre yol geçiriliyor. Dolayısıyla bu tabiat için büyük bir yıkım projesi. ÇED Gerekli Değildir kararı alındığı için proje halka sorulmuyor. Burada sadece kıyı yolunun yazlık yoğunluğu bahane edilerek çok yüksek maliyetli bir proje yapılıyor. Kalkan’a ulaşan mevcut köy yolları var, bunlar iyileştirilebilir. Ancak bu yollarla ilgili hiç bir çalışma yok” dedi.
‘YOLU 10 DAKİKA KISALTMAK İÇİN BÜYÜK YIKIM YAPILACAK’
Kaş-Kalkan arasında bulunan mevcut sahil yolunun uzunluğu da 29 kilometre. Türkiye’nin en güzel manzaralı yollarından biri olarak görülen mevcut yolda Kaş’tan Kalkan’a yaklaşık 35 dakikada ulaşılabiliyor. Yapılması planlanan yolda ise bu sürenin 25 dakikaya düşürüleceği belirtiliyor. Kaşlı sivil toplum örgütleri mevcut yolda trafik yoğunluğu bulunmadığına dikkat çekerek, yalnızca yazın artan trafik yoğunluğunun daha çok Kaputaş Plajı bölgesinde gözlendiğini, bunun nedeninin ise Kaş Belediyesi’nin plajda tesis kurması ve aşırı araç yığılması yaşanması olarak gösteriyor.
STK’LAR HESAPLADI, YOLDAN SAATTE BİR ARAÇ GEÇİYOR
Kaşlı sivil toplum örgütleri, 2014 yılında mevcut yoldan toplam 2017 aracın geçtiğinin hesaplandığı belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Bunu yıllık yüzde 5 artışla bugüne uyarlarsak, 2320 araç sayısına ulaşırız. Bu yıllık rakamdır. 365 güne böldüğümüzde günde 6,36 araç geçtiğini görmekteyiz. Bu mu yoğun trafik? Kış aylarında bu yol daha da az kullanılmaktadır. Yoğun olduğu dönem turizmin hareketlendiği yaz aylarıdır. Sadece bu trafiğin 3 ay olduğunu varsayalım: O da 2320/90 gün=25,78 araç ediyor. Gün/saate bölündüğünde ise, 1 araç ediyor. Bu hesaplar ya tamamen hatalıdır ya da Karayolları bizimle dalga geçmektedir. Buradan hazırlanan otoyol proje raporunun akılla bilimle izahı mümkün değildir. Yani, saatte bir araç geçen mevcut yola yoğun denilip alternatif yol için uydurma bir gerekçe üretilmiştir. Bu uydurma gerekçe için de 73 milyon lira harcanacaktır. Dolayısıyla bu otoyol projesi gereksizdir. Bir israftır. Kamu parası, kamu yararına karşı kullanılmaktadır.
 
‘OTOYOLA HARCANACAK PARAYLA 5 HASTANE, 20 OKUL YAPILABİLİR’
Buraya harcanan parayla 5 devlet hastanesi, 20 okul çok rahat yapılabilir. Bu parayla, köy yolları dahil mevcut tüm yollar iyileştirilebilir.Projeden asıl kazanç sağlayacaklar, taş ocakları, beton santrali ile ihaleyi üstlenen müteahhit ve taşeron firmalar olacak. Ayrıca yeni taş ocaklarının, kamyon bakım-onarım merkezleri ve benzin istasyonlarının kurulması kaçınılmaz olacak. Rant, birkaç dönüm arazisi, tarlası olanda değil arazi spekülatörlerinin elinde ya da kontrolünde olacak. Getirisinden çok götürüsü olacak.”
2144980cookie-checkSaatte 1 araç için 130 milyonluk otoyola halk isyan etti!
Önceki haberCHP, Kılıçdaroğlu ve yakınlarının mal varlıklarının araştırılmasını istedi
Sonraki haberToplu taşıma, müze, park ödemeleri ve para transferleri için tek kart dönemi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.