Sabah Grubu diğer şirketleri de inceleniyor

TMSF’nin Ciner Grubu’na ait medya sektörü dışında faaliyet gösteren şirketleri de incelemeye aldığı bildirildi.


Turgay Ciner, 2005 yılında Etibank’ın eski sahibi Dinç Bilgin’den Sabah gazetesi ve ATV televizyonunu yılda 10 milyon dolara kiralayarak TMSF ile anlaştı. Anlaşmaya göre, Ciner’e ait Merkez Grubu, Satel Sabah Televizyon (ATV) ve Bilgin Yayıncılık (Sabah Gazetesi) için 18.5 milyon dolar peşinat ödedi. Merkez Grubu, 10 yılda 6 ayda bir 19.5 milyon dolarlık taksitlerle toplam 433 milyon dolar ödeyerek Dinç Bilgin’in medya şirketlerinin sahibi durumuna gelecekti. 2 Mayıs 2005’te imzalanan protokole, Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Enerji Yatırım, Merkez Grubu’na kefil oldu.


Bu tarihte TMSF’den yapılan açıklamada da, 27 Ekim 2000’de Fon’a devredilen Etibank’ın hakim ortağı Medya Grubu şirketlerinden Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon ve Bilgin Yayıncılık ile Merkez Grubu şirketleri ile TMSF arasında protokol imzalandığı duyuruldu. Protokol, daha önce bazı Merkez Grubu şirketlerine lisans sözleşmeleri kapsamında kullandırılan mal, hak ve varlıkların Merkez Grubu tarafından protokolde mutabık kalınan şekil ve koşullarda edinilmesine olanak sağlıyordu.


BİLGİN’LE İMZALANAN ANLAŞMA


Etibank’ın hakim ortağı Dinç Bilgin’e ait Medya Grubu ile Fon arasında 17 Kasım 2003’te belli bir ödeme planı ve vadesi içermeyen bir anlaşma imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma ile Fon’a devredilmesi öngörülen varlık ve hisselerin dışında Medya Grubu’nun sahibi olduğu televizyon kanalı, radyo ve dergiler gibi bir kısım varlıkların marka, isim ve imtiyaz haklarının ve bir kısım menkul ve gayrimenkullerinin hak sahibi konumundaki firmalar ile Merkez Grubu arasında bu varlıkların değerlendirilmesine yönelik 15 yıl süreli lisans sözleşmesi imzalanmıştı.


10 YILDA 433 MİLYON DOLAR


Turgay Ciner, 18.5 milyon doları peşin olmak üzere, 10 yılda 433 milyon dolar ödeyip Sabah ve ATV’nin sahibi olacaktı. Bunun için TMSF’ye, Park Enerji kefil gösterildi. Bu tarihte yapılan açıklamada, 13 Kasım 2003 tarihli taahhütname ve eki lisans sözleşmelerinin konusunu oluşturan mal, hak ve varlıkların uzun vadeli, belirsiz meblağlı ve lisans hakkı verilmesine muvakafat esasına dayalı bir protokolle değerlendirilmek yerine, daha kısa vadeli, daha yüksek değer taşıyan ve sabit bir ödeme planı içeren alternatif bir model ile değerlendirilmesi için gerekli çalışmalar yapıldığı açıklandı.


MERKEZ’İN 12 ŞİRKETİ REHİN


Merkez Grubu ile TMSF arasında imzalanan protokole, Merkez Grubu çatısı altındaki 12 şirket de imza koydu. Protokole göre, bu 12 şirketin hisseleri de protokol sonuna kadar TMSF tarafından rehin alındı. İmzalanan protokolde, Bilgin Yayıncılık’ın Samandıra’daki baskı tesisleri üzerinde üçüncü şahısların ipotekleri bulunduğu için herhangi bir madde yer almadı. Ancak, taraflar, ipoteklerin kalkması ve baskı tesislerinin Bilgin Yayıncılık’ın mülkiyetine geçmesi halinde, bu durumun yeniden görüşülmesini kararlaştırdı.


PROTOKOLE GÖRE 62.5 MİLYON DOLAR ÖDENDİ


TMSF ve Turgay Ciner’e ait Merkez Grubu arasında imzalanan protokole göre, Merkez Grubu toplam 433 milyon dolarlık ödeme yapacaktı. Ödemeler 6 aylık taksitler halinde gerçekleştirilecek ve 10 yılda tamamlanacaktı. Merkez Grubu peşinat olarak bugün 18.5 milyon dolarlık ödemede bulunacak. Peşinatın ardından ödemeler 15 Ekim 2005’te başlayacak ve ilk üç taksit üçer aylık dönemlerde ödenecekti. Böylece Merkez Grubu, Ekim 2006’ya kadar peşinat dahil toplam 62.5 milyon dolar yatıracaktı. Bu tarihten sonra ise, Ekim 20015’e kadar her 6 ayda bir 19.5 milyon dolar olmak üzere 19 taksitlik daha ödeme yapacaktı. ANKA


 


 

1040710cookie-checkSabah Grubu diğer şirketleri de inceleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.