Saldırı sonrasında üç günlük yas

Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, militanların dört gün süren saldırısında ölenlerden altısının güvenlik görevlisi olduğunu söyledi. Kenyatta, güvenlik güçlerinin beş militanı öldürdüğünü 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

‘Ölü sayısı artabilir’

Başkent Nairobi’deki Westgate adlı alışveriş merkezinde her yerin arandığı ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Yangın sonucu çöken üç katın enkazında bazı cesetlerin olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan bazılarının militanlara ait olabileceği kaydediliyor.

Kenya’da yayımlanan Standard gazetesi, Salı gecesi binadan onlarca ceset çıkarıldığını duyurdu. Gazeteciler, binaya gece sessizliğin hâkim olduğunu ve alışveriş merkezinden ince bir dumanın yükseldiğini söylüyor.

Alışveriş merkezini kordon altına alan polis, binaya kimseyi sokmuyor.

Cumhurbaşkanı Kenyatta, Kenya vatandaşlarının saldırı karşısında örnek bir davranış sergilediklerini belirterek, “Bize saldıranları utandırdık ve yenilgiye uğrattık. Kenya şer güçleri alt etti” dedi. Kenyatta, militanlardan bazılarının Amerikan ve İngiliz vatandaşı olduğu yolundaki haberleri doğrulamadı, “İstihbarat raporları saldırganlar arasında bir İngiliz kadınla 2-3 Amerikan vatandaşının bulunduğuna işaret ediyordu. Bu aşamada ayrıntıları teyit edemiyoruz. Adlı tıp uzmanları teröristlerin kimliklerini tespit etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Ölenler arasında birçok yabancı da var

Somalili Eş-Şebab örgütü Westgate adlı lüks alışveriş merkezine düzenlenen saldırıyı Kenya’nın Somali’deki operasyonlarına misilleme olarak gerçekleştirdiğini duyurmuştu. 12-15 kadar militan, geçen Cumartesi günü binaya el bombalarıyla saldırmışlar ve kalabalığa ateş açmışlardı. Görgü tanıkları Müslümanların ayrılmasına izin verdikleri belirtilen militanların bazı kişileri rehin aldıklarını söylemişti.

Ölenler arasında 10 farklı ülkeden 18 yabancı da bulunuyor. Bu kişiler arasında iki hafta sonra doğum yapmayı bekleyen Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı Elif Yavuz adlı bir kadın da var.

El Kaide ile bağlantısı bulunan Eş-Şebab Somali’deki askerlerini çekmemesi halinde Kenya’da saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunmuştu. Somali’de orduya destek veren Afrika Birliği gücünde 4 bin Kenya askeri görev yapıyor.

Eş-Şebab Somali’de bir İslam devleti kurmak için savaşıyor. (BBC)

SALDIRI TERS TEPTİ

Öte yandan Times gazetesi Kenya’daki bir alışveriş merkezine düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenen Somalili radikal İslamcı Eş-Şebab mücadele için Afrika Birliği gücünün takviye edilmesi çağrılarının arttığını yazıyor.

Eş-Şebab 67 kişinin öldüğü saldırıyı Kenya’nın Somali’de asker bulundurmasına misilleme olarak düzenlediğini açıklamıştı. Somali’de militanlara karşı savaşan Afrika Birliği gücünde dört bin Kenya askeri görev yapıyor. Afrika Birliği gücü ise 17 bin askerden oluşuyor. Ancak Birleşmiş Milletler’in Somali Özel Temsilcisi Nicholas Kay, Afganistan büyüklüğünde bir ülkede görev yapan Afrika Birliği gücünün bir savaş helikopteri bile olmadığını, zırhlı araçlara ihtiyaç olduğunu ve takviye askeri gerekebileceğini söyledi.

Guardian’da yer alan bir analizde, terörle mücadele uzmanlarına dayanılarak Eş-Şebab’ın Kenya saldırısından güçlenerek çıkacağı ve diğer örgütler için ilham kaynağı olabileceği belirtiliyor.

1397080cookie-checkSaldırı sonrasında üç günlük yas

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.