‘Saltanatı’ 3 gün bile sürmedi

3. Selim’e ait tahtı lojmanına taşıtmak isteyen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü görevden alındı. Sarayda yeni bir yönetim biçimi oluşturulacak.

Taht skandalı, Topkapı Sarayı yönetimini sarstı. 3. Selim tahtının, kaldığı lojmana taşınması emrini veren Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli görevinden alınarak eski Konya Mevlana Müzesi Müdürlüğü görevine gönderildi.

3. Selim’e ait tahtı Benli’nin lojmanına gelişigüzel taşınırken gösteren fotoğrafları Radikal ortaya çıkardı. Benli, “Böyle bir olay olmadı” diyerek kendisini savundu. Benli’nin ayrıca Mecidiye Köşkü’nde iç odada yer alan 14. Louis masasında kahvaltı ettiği de öne sürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Radikal’in 3 Haziran’da duyurduğu ve büyük yankı uyandıran haberi üzerine müzeye müfettiş görevlendirerek soruşturma başlattı. Ancak soruşturma tamamlanmadan müzede yeni bir skandal patladı.

Tahtı taşıma emrini yerine getiren Dr. Canan Cimilli ile Mecidiye Köşkü sorumlusu Ayşe Ünal’ın tayinleri çıkarıldı. Bakanlık müfettişi ise soruşturmaya devam ediyordu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan habersiz gerçekleştirilen tayinler bardağı taşırdı. Bakan Günay Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli’yi görevden aldı.
Bakan Günay görevden alma sebebi olarak Müze Başkanı İlber Ortaylı ile Müze Müdürü Yusuf Benli arasındaki sürtüşmeyi gösterek şunları söyledi: “Buradaki yönetim uyuşmazlığı bizim yaptığımız asıl işleri, Topkapı’yla ilgili gösterdiğimiz gayreti, titizliği gölgeleyecek boyuta vardı. O yüzden arkadaşımızı eski görevine iade etme ve orada yeni bir yönetim biçimi oluşturma ihtiyacı hissettik.”

FAZ, Radikal’in haberini Alman okurlarına aktardı

Almanya’nın prestijli gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Radikal’in ortaya çıkardığı taht skandalını ‘Bir kereliğine sultan olmak’ başlığıyla duyurdu.

Gazete Radikal’in haberini kaynak gösterip, yine Radikal’de yayımlanan fotoğrafı kullandı. Haberde Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli’nin talimatı üzerine 3. Selim’e ait tahtın müzeden Benli’nin lojmanına taşınmak istediği sırada objektiflere yakalandığı, ancak tahtın dar kapıdan içeriye sokulamadığı belirtildi. Tahtın yağmurda taşınırken ıslanarak zarar gördüğü vurgulandı. Haberde tahtın taşındığı sırada fotoğraflarla belgelenmemesi durumunda muhtemelen bu yaşanandan kimsenin haberinin olmayacağı yorumuna da yer verildi.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Meslektaşım herhalde evini Harem’le karıştırdı” sözleri aktarılan haberde, 3. Selim’in Batı’yla ilişkileri geliştiren reformcu, şair ve müzisyen kimliğine de değinildi.

Radikal

1299860cookie-check‘Saltanatı’ 3 gün bile sürmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.