Samarra Operasyonu 4 gün sürebilirmiş

50’den fazla savaş uçağı ve halikopterin desteğinde yürütülen operasyona bin beşyüzden fazla Amerikalı ve Iraklı asker katılıyor. Yetkililer, operasyonu, Irak’ın işgal edildiği 2003 yılından bu yana en kapsamlı askeri harekat olarak niteliyor.

Amerikalı yetkililere göre, şu ana kadar yaklaşık 40 zanlı yakanlandı, çok sayıda silah ve üniforma ele geçirildi. Amerikan Ordusu’ndan bir sözcü BBC’ye açıklamasında operasyonun amacının bölgeyi direnişçilerden arındırmak olduğunu söyledi. Sözcü operasyonun dört gün alabileceğini belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de operasyonun Samarra’nın direnişçilerin kalesi haline gelmesini önlemeyi amaçladığını söyledi.

Samarra’da geçen ay Şiilere ait bir camiinin bombalanması mezhep çatışmasını tırmandırmıştı. Saldırının ardından meydana gelen çatışmalarda Sünni ve Şii mezheplerine mensup yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Samarra, Sünni Üçgeni olarak ifade edilen ve direniş hareketinin en güçlü olduğu bölge içinde kalıyor. Bölgedeki son büyük operasyon 2004 yılında, yine aynı bölgedeki Felluce kentine düzenlenmişti. (BBC)

1125200cookie-checkSamarra Operasyonu 4 gün sürebilirmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.