Sanal alemdeki eserlere güvence

Adobe ile E-Güven şirketi işbirliğiyle Acrobat yazılımına, benzer noter süreçlerini ortadan kaldıracak sanal ”delil kaydı” özellikleri eklendi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Acrobat Reader ve Photoshop gibi popüler yazılımlar üreten dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden Adobe ile Türkiye’nin ilk elektronik sertifika sağlayıcısı E-güven şirketi, fotoğraf, metin, grafik ve benzeri birçok sanal eserin telif haklarının, üretene ait olduğunun kanıtlanması için işbirliği yaptı.

Buna göre metin yazarları, senaristler, çevirmenler, yönetmenler, besteciler, fotoğraf sanatçıları, grafik tasarımcıları, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, web tasarımcıları, şairler, avukatlar gibi özgün fikirleriyle yaratıcı işlere imzasını atanlar, notere gitmeden eserlerini Acrobat yazılımı üzerinden kendisine ait olduğunu gösteren elektronik imza ile işaretleyebilecek.

Metin ve resmin yanı sıra grafik, çizim, ses, video, animasyon ve 3 boyutlu modeller gibi farklı içerik türlerinin de PDF dokümanlarına dönüştürülüp imzalanmasına olanak sağlayan Adobe Acrobat yazılımı ile hazırlanan bir dokümana zaman damgası da eklenebiliyor. Bu sayede, içeriğin kim tarafından ve hangi tarihte üretildiği yasal olarak belgelenebiliyor. Diğer bir ifadeyle tüm yaratıcı profesyoneller, eserlerini evrensel doküman formatında paylaşırken aynı zamanda içeriğin kendilerine ait olduğunu ve üretim tarihini belgeleyebilme ve bunu doküman üzerinde görsel olarak ifade edebilme imkanına kavuşuyor.

ISLAK İMZA YERİNE E-İMZA

E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, yaptığı açıklamada ”Islak imza ile aynı hukuki geçerliğe sahip olan elektronik imza aracılığıyla herkes, yapmış olduğu yaratıcı çalışmaları güvence altına alabiliyor. Zaman damgası ve elektronik imza aracılığıyla da eserin ne zaman ve kimin tarafından oluşturulduğu rahatlıkla ispatlanabiliyor” görüşünü dile getirdi.

Acrobat 9 ve Elektronik İmza’dan oluşan pakete kullanıcılar, 625 liraya sahip olabiliyor.

1497880cookie-checkSanal alemdeki eserlere güvence

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.