Sandıktan ‘sürpriz’ göründü

9 Temmuz’da ki Başkanlık yarışına kadar ülkede bir siyasi belirsizlik havası eseceğe benzer.

Seçim sonuçları en büyük hayal kırıklığını Ana Muhalefetteki, Endonezya Demokratik Mücadele partisinde yarattı. Zira bu Parti Başkan adayı olarak Cakarta’nın popüler Valisi, Eski Mobilya Tüccarı Joko Widodu’yu ilan etmiş ve bu kararla tek başına Başkanlığı garantileyeceğini hesap etmişti. Bu faktörün parti oyunu yalnızca yüzde 3.34 artırdığı anlaşıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 19 oy alan parti, aday gösterebilmek için koalisyon ortağı aramaya başladı bile. Zira bir partinin Başkan adayı gösterebilmek için genel oyların yüzde 25’ini ya da Meclisdeki sandaleyenin yüzde 20’sini almış olması gerekiyor.

Parti Genel Sekreteri Eriko Sotarduga bir çok siyasi parti ile görüşmeye başlandığını ancak çok partili bir koalisyona sıcak bakmadıklarını, zira geçmişteki örneklerden çoklu koalisyonun dezavantajları olduğu ve yeterince etkili olmadığının ülkece tecrübe edildiğini söyledi.

Seçime giren 12 siyasi partiden 10 tanesi mecliste koltuk sahibi oldu.

Seçim sonuçlarından en memnun görünen parti, Başkanı Eski Emekli General Prabowo Subianto olan Gerinda Partisi. Endonezya’nın en saygı duyulan Ekonomistinin oğlu olan Prawo’nun bu imajını geçmişte yaptığı insan hakları ihlalleri ile biraz zedelemiş olduğu iddia edilse de gözünü Başkanlık koltuğuna dikmiş durumda.

Parti sözcüsü Fadli Zon’a göre yüzde 300 atlama yaparak 2009’daki son seçimden bu yana oy oranını yüzde 4,5’dan yüzde 12’ye çıkarmış durumda. En büyük avantajları ekonomi politikasını iyileştirmek için hazırladıkları projeler ve fakirlere yardım etmek.

Başkanlık yarışını ‘at yarışına’ benzeten sözcü önümüzdeki günlerde Demokratik Mücadele Partisi ile aralarında zorlu bir at yarışı olabileceğinin sinyallerini verdi.
Seçim sonuçlarında beklenmeyen bir gelişme ise İslami partilerin oylarını beklenenin üstünde artırmış olmasıydı. Endonezya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip olmasına rağmen geçmişte yaşanan yolsuzluklar islami partilerin oy kaybetmesine sebep olmuş, buna karşın çoğulcu partiler popülerlik kazanmıştı.

Mayıs ortasına doğru seçimin resmi sonuçların açıklanacağı Endonezya’da Başkan adaylığı için son başvuru tarihi 10 Mayıs… Bazı analizcilere göre Başkanlık seçiminde ikinci round kaçınılmaz görünüyor.
[email protected]

1562120cookie-checkSandıktan ‘sürpriz’ göründü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.