Sarkozy’nin seçim hezimeti

Oyların yüzde 97’sinden fazlasının sayıldığı seçimlerde Sosyalist Parti’nin öncülüğündeki muhalefet bloğu oyların yüzde 52’sini alırken, Sarkozy’nin partisi yüzde 35’te kaldı.

Bu seçimle, Fransa’daki 22 bölgeden sadece birinde, doğudaki Alsace bölgesinde UMP yönetimde kalabildi.

Yerel seçimler 2012’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önceki son büyük seçim sınavıydı.

Başbakan François Fillon, yenilgiyi kabul etti ve seçimi solun ‘başarısı diye tanımladı’. Fillon’un bugün Sarkozy’ye istifasını sunması bekleniyor.

Ancak BBC Paris Muhabiri Emma Jane Kirby, Sarkozy’ye destek oranları çok düşük olduğu için cumhurbaşkanının istifayı kabul etmesinin beklenmediğini belirtiyor.

Associated Press Haber Ajansı’na göre muhalefet lideri Martine Aubry, ‘Sonuçların Fransız halkının cumhurbaşkanı ve hükemetin politikalarını reddi’ anlamına geldiğini söyledi.

Düşük katılım

Sarkozy’nin danışmanlarından Claude Gueant La Croix’a yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarıyla birlikte kabinede değişiklik yapacağını söyledi.

Bir kamuoyu yoklamasına göre seçim sonuçlarından sonra hükümette değişiklik görmek isteyenler oranı yüzde 57.

Bu seçim toplu taşıma gibi bölgesel konularla ilgili olsa da, yüksek işsizlik ve yargıyla emeklilik sisteminde reform planlarıyla ilgili rahatsızlık nedeniyle Fransız halkı seçimleri hükümeti cezalandırmak için kullandı.

Seçimin ilk turunda kayıtlı seçmenlerin yarısından azı oy kullandı ve bu durum da Sarkozy’nin merkez sağ partisine pahalıya mal olmuştu.

UMP ilk turda oyların sadece dörtte birinden biraz fazlasını almış, diğer solcu partilerle ittifak yapan muhalefetteki sosyalistlerse yüzde 50 oy kazanmıştı. (BBC)

1237980cookie-checkSarkozy’nin seçim hezimeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.