İSEDAK Ekonomi Zirvesi başlıyor

İSEDAK Ekonomi Zirvesinin yapılacağı Four Seasons Hotel’e ilk olarak Sudan heyeti geldi.

Zirveye katılacak konukları, otele Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşılıyor.

İSEDAK 25. toplantısı çerçevesinde İstanbul’da gerçekleştirilecek İSEDAK Ekonomi Zirvesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla başlayacak.

EL BEŞİR TÜRKİYE’YE GELMİYOR

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in, İSEDAK toplantısı için Türkiye’ye gelmeyeceği öğrenildi. A.A muhabirinin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Beşir’in, İSEDAK toplantısına katılmayacağı bilgisi Ankara’ya ulaştı.

ZİYARET SUDAN’DAKİ BİR SORUN NEDENİYLE ERTELENDİ

Sudan’ın resmi haber ajansı SUNA, Sudan Devlet Başkanı El Beşir’in, Türkiye ziyaretini, ”Sudan’daki bir sorun nedeniyle ertelediğini” duyurdu.

SUNA’nın haberine göre, bugün Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Çin-Afrika zirvesine katılan Ömer El Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak, İSEDAK toplantısı için İstanbul’a gelemeyeceğini bildirdi.
Habere göre El Beşir, partisiyle Sudan’daki eski isyancılar arasındaki anlaşmazlığa çözüm bulmak için Sudan’ın başkenti Hartum’a dönmek zorunda olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN AHMEDİNEJAD İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü.
Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Başbakan Erdoğan, otelden ayrılışı sırasında basın mensuplarının görüşmenin içeriğine ilişkin soruları üzerine ”İSEDAK, bölgesel sorunlar, İran-Türkiye ilişkileri ve nükleer programı konuştuk” dedi.

Ahmedinejad, İSEDAK toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye geldi.

Ahmedinejad, Devlet Konukevi’nde, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Muammer Güler ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Karşılama sırasında İran’ın İstanbul Başkonsolosluğunda görev yapan çok sayıda kişide hazır bulundu. Uçaktan inerken el sallayarak karşılayanları selamlayan Ahmedinejad’ı, Devlet Konukevi’nin girişinde Türkiye’de öğrenim gören ikisi kız birisi erkek 3 İranlı ilkokul öğrencisi şiirler okuyarak ve çiçeklerle karşıladı.

Maide, Mehdiye ve Emir Hüseyin adındaki 8, 10 ve 11 yaşlarındaki 3 öğrenci İranlı şair Hafızın ”İlkbaharın yenilikleriyle bize baharı getirdin. Sefa ve bereket getirdin” dizelerin yer aldığı ”Hoşgeldin” şiirini okudu. Ahmedinejad, öğrencileri alnından öperek teşekkür etti.

Mahmud Ahmedinejad, Devlet Konukevi’nde bir süre dinlenirken, bu sırada basın mensuplarının da görüntü almasına izin verildi. Ahmedinejad ve beraberindekiler, daha sora alandan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a, İstanbul’daki program ve görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin de aralarında bulunduğu üst düzey heyet eşlik edecek.

Ahmedinejad’ın, toplantılarda İKT’ye üye ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, işbirliğinin artırılması ve küresel ekonomik kriz konularında konuşma yapacağı belirtildi.

Ahmedinejad, “İSEDAK Ekonomi Zirvesi”nde de hazır bulunacak.

25. İSEDAK Toplantısı ve Ekonomi Zirvesine, İKT’ye üye ve gözlemci 62 ülkenin devlet başkanları ile ekonomiden sorumlu bakanlar başkanlığındaki heyetlerin katılımı öngörülüyor.

Ahmedinejad, en son 14-15 Ağustos 2008’de çalışma ziyareti kapsamında İstanbul’da temaslarda bulunmuştu.

TRAFİĞİ AKSATMAYACAK

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Altınok, konuyla ilgili olarak, ”Kendisini hava alanında karşıladıktan sonra kalacağı otele kadar güvenlik önlemleri altında götüreceğiz, ancak bu sırada trafikte hiçbir aksama yaşanmayacak. Geçişi sırasında yollar trafiğe kapatılmayacak” dedi.

İstanbulluların, daha önceki benzer ziyaretlerdeki problemleri yaşamayacağını ifade eden Altınok, ”İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, karşılamanın ardından kalacağı otele giderek istirahate çekilecek, pazartesi günü de katılacağı toplantıya iştirak edecek” diye konuştu.

1223610cookie-checkİSEDAK Ekonomi Zirvesi başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.