Sidney’in kabusu: APEC Zirvesi

2007 Eylül’ünde Sidney’de düzenlenecek Asya Pasifik Ülkeleri İşbirliği Konferansı dolayısıyla dünyanın en güçlü 21 lideri bu şehre geldiğinde pek çok yol kapatılacak, güvenlik önlemleri şehrin günlük yaşantısını aksatacak ölçüde artırılacak.

2000 yılında düzenlenen Sidney Olimpiyatları’nın bile APEC Zirvesi ile karşılaştırılamayacağına dikkat çekiliyor. Zirveye katılacaklar arasında diğer 14 ülkenin devlet ve hükümet başkanı yanı sıra, ABD Başkanı, Rusya, Japonya, Çin ve Endonezya Liderleri de yer alacak. Bu liderler kendi güvenlik görevlilerini de getirecek. Zirveye katılacaklar arasında konuk ülkelerin bakanları, işadamları ve 2,000’den fazla gazeteci de bulunacak.

Zirve, serbest ticaret anlaşmalarından her ülkeye özgü pek çok sorunu protesto etmek isteyenlerin de ilgi odağı olacak. Zirve döneminde Sidney’de dünyanın pek çok yerinden protestocunun da gelmesi bekleniyor. 3 yıl önce Meksika’da gerçekleştirilen APEC Zirvesi nedeniyle Meksika Hükümeti terörist bir saldırı ihtimaline karşı denizde savaş gemilerini hazır bekletmişti. Santiago’da yapılan zirve ise onbinlerce protestocuyu ağırlamıştı.

NSW Başbakanı Bob Carr, Zirvenin kabaca ortaya çıkaracağı 10 milyon Dolarlık güvenlik faturasını kendisinin tek başına üstlenmeyeceğini söyledi.

APEC Zirvesi konuklarını ağırlamak için 4 ve 5 yıldızlı 6 bin ya da 7 bin otel odasına ihtiyaç duyulacağı hesaplanıyor. Sidneylilere, Zirve dönemimde tatile çıkıp, şehri konuklara ve protestoculara bırakmaları çağrısı yapılıyor.

FOTOĞRAF: Sidney

1099400cookie-checkSidney’in kabusu: APEC Zirvesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.