Silopi yangın yeri

‘Ölenler sivil’

HDP’li Faysal Sarıyıldız: Polis mahallelere girince halk da son dönemde yaşanan gözaltılar nedeniyle sokağa çıkmış. Polis halkın üzerine ateş açmış. Ölenler sivil ve silahsız insanlar. Yaralılar arasında kız çocuğu da var.

Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir: Evler yanıyor. İtfaiye araçlarına ateş açıldı. Ambulansları da sokmuyorlar. Keskin nişancılar var, çıkana ateş açılıyor. Dumanları görebiliyoruz, Silopi’de durum çok kötü.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş: “Devlet halka savaş açmış. Bugün yaşananlar 1990’ları hatırlatıyor.”

Şırnak’ın Silopi ilçesinde dün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında mahallelerdeki hendekleri kapatmaya giden güvenlik güçleri ile PKK’nin gençlik yapılanlası YDGH üyeleri arasında çıkan çatışmada olaylar sırasında sokağa çıkan 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa ve 27 yaşındaki Kamuran Bilin ile yanan bir evi söndürmeye çalıştığı belirtilen 58 yaşındaki Hamdin Ulaş yaşamını yitirdi. 2 polis ve bir çocuğun da bulunduğu 15 kişi yaralandı.

Çatışma üzerine halk evlerine çekilirken Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’na ait birlikler zırhlı araçlar ve tanklarla ilçe merkezine inerek, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Helikopterler de havadan denetim yapmaya başladı. Akşam saat 16.00 sıralarında özel hareket polisleri ve tanklar ilçeye gönderildi. Gün boyu süren olaylar saat 17.00 sıralarında durdu.

Acılı babanın isyanı

Yaşamını yitiren 27 yaşındaki 3 çocuk babası Kamuran Bilin’in babası Cemal Bilin oğlunun evinin kapısının önünde açılan ateşle öldürüldüğünü belirterek, “Polisler ya beni de öldürecek ya da bunun hesabını verecek. Ya hepimizi öldürsünler ya da bu kirli savaşa son versinler” dedi. 58 yaşındaki Hamdin Ulaş’ın yakınları da Ulaş’ın mahallede çıkan yangına müdahale ettiği sırada polisler tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi. 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tandboğa’nın ailesi ise çocuklarının mahallede oynarken vurulduğu söyledi. Acılı aileler gazetecilere tepki gösterdi.

Polis işkencesi…

Şırnak Barosu Başkanı Nuşerivan Elçi, gazetemize yaptığı açıklamada, “Silopi Devlet Hastanesi’ne getirilen bir gencin makatına silah sokulduğu, polis tarafından feci şekilde darp edildiği belirtiliyor. Avukatlardan ve görgü tanıklarının anlatımı bu yönde. Yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Hastanede sağlık emekçileri de silahla tehdit edilmiş. 9 kişi gözaltına alınmış. Bunların olaylarla ilgisi olmayan siviller olduğu söyleniyor.” dedi.

KCK: Silopi’de de siviller hedef alındı

KCK’dan yapılan açıklamada Zergele’den sonra Silopi’de de sivillerin hedef alındığı belirtilerek, “Silopi ve Amed’deki saldırılar bütün Kürt halkına yönelik tehdit ve sindirme politikasının yürürlüğe konduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kürt halkı bulunduğu her alanda bu saldırılara karşı topyekun bir direniş göstermelidir” denildi.

Savaş alanı…

Silopi’de yaşanan olayları duyar duymaz yola çıkıyoruz. Öğlene doğru Silopi’ye girdikten sonra bizi “ölüm sesizliği” karşılıyor. Çatışmaların yaşandığı Başak ve Barbaros mahallelerine doğru gidiyoruz.. Silopi’de sokaklar bomboş, halk perdelerini bile açmaktan korkuyor çünkü açılan perdelerin bile hedef alındığı söyleniyor. Bir süre sonra çatışmaların yaşandığı Barbaros ve Başak mahallelerinin kesiştiği noktaya varıyoruz. Sokaklarda hem hendekler kazılmış hem de toprak dolu çuvallarla barikatlar kurulmuş.

Bir süre sonra olayların ilk başladığı noktaya yakın köşe başına geldiğimizde çok yoğun silah sesleri duyuyoruz. Boş sokakta açılan demir bir kapıdan bir kadın “Öldürüleceksiniz” diyerek bizi bahçeye çağırıyor. Hane halkı bize olan biteni anlatıyor. Çatışmalardan sonra gün ışıyınca sokaklara ilk önce tankların girdiğini, elektrik direklerini ve trafoları devirdiğini anlatıyor. Bir süre sonra olan biteni anlamak için HDP’li vekillere ulaşmaya çalışıyoruz ancak hatlar hâlâ sorunlu.

Çatışmanın yaşandığı sokak hem YDG-H ve PKK’nin hem de polisin ağırlık verdiği bir nokta. Sokakta Kobane’deki manzarayla karşılaşıyoruz. Yanmış evlerin arasında, yanmış bir iş makinesi ve duvarlarda çatışma izleri.

Doktora silah çektiler iddiası

Yaralıların götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi’nde acil servis dışında hasta kabul edilmedi. Doktor Serkan Acar, polislerin nöbetçi doktorun başına silah dayanarak yaralı polisler olduğu gerekçesiyle doktoru zorla çatışma bölgesine götürmek istediklerini, kendisi ve hastane personeline de silah çektiklerini iddia etti. Acar, “Hastaneye yaralılarını getirmeye çalışan vatandaşlar darp edildi. Arabalarının camları kırıldı.Hastane içinde rastgele ateş edildi. Pazartesi günü suç duyusunda bulunacağım” diye konuştu.

1460470cookie-checkSilopi yangın yeri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.