Siyah Çiftçilere karşı Obama’nın da cimriliği tuttu

“Irk ayrımına dayalı olarak tarımsal kredi dağıttığı” gerekçesiyle on yıl önce Amerikan Hükümeti aleyhine açılan davayı kazanmış bulunan 70 bin siyahî Amerikan çiftçisinin avukatları, tarım sendikaları temsilcileri ve bazı sol siyasi kuruluşlar çiftçilere hâlâ bir ödeme yapılmadığı için önümüzdeki günlerde protesto gösterisi amacıyla ülkenin her yerinden Washington’a gelerek Beyaz Saray önünde toplanılacağını açıkladı.

Çiftçilerin Amerikan Tarım Bakanlığı’ndan hak ettikleri toplam tazminat tutarı, 2.8 milyar doları buluyor.

“Amerikan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi/PSL”, “Siyahi Tarım İşçileri Sendikası/NFLA” ve “Amerikan Komünist Partisi/ ACLU” gibi kuruluşların arkasında durduğu direniş 1999 yılında ABD Tarım Bakanlığı’na karşı açılmış bir davaya dayanıyor. Dava gerekçesinde, şimdiye kadar tüm Washington yönetimlerinin anayasal eşitlik hakkını görmezden gelerek tarım kredi ve yardımlarının beyaz çiftçilerden yana ayrım gözetip dağıttığı, siyah çiftçilerin bu haklardan yararlanamadığı savı öne sürülmüştü.

Amerikan yüksek mahkemesi davayı haklı bulmuş, kanıtları yeterli saymış ve aldığı kararda siyah çiftçiler tazminat hakkını elde etmişti. Washington yönetimi 2.8 milyar dolar tazminatı davaya katılan 70 bin hak sahibine dağıtmak üzere tazminata mahkûm edilmişti. Amerikalı yoksul siyah çiftçilerin, yönetimin “Irak Savaşı gibi gerekçelerle bugüne kadar tek sent (kuruş)” ödeme yapmadığına ilişkin türlü şikâyetlerin yeni Başkan Obama tarafından da “kulak arkası” yapıldığı söylentisi siyahlar arasında ayrıca huzursuzluğa neden oldu.

Öte yandan 1999 yılında Tarım Bakanlığı aleyhine açılmış bu davanın daha sonradan Meksika ve Latin Amerika kökenli ABD’li Hispanik çiftçilere de emsal teşkil etmesine uğraşıldığı da öğrenildi. Eğer Hispanikler de beyazlar karşısında ikinci sınıf çiftçi olduklarını kanıtlarsa, Tarım Bakanlığı’nın ödeyeceği tazminatların 5 milyar dolara yaklaşacağı hesap ediliyor.

1234220cookie-checkSiyah Çiftçilere karşı Obama’nın da cimriliği tuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.