İskeçe Türk Birliği’nin kapatılması kınandı

Batı Trakya’da Türk azınlığın kapatma kararına tepkisi sürüyor… Batı Trakya’da İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasına karşı, Türk azınlığın tepkileri sürüyor. Karar, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nca Gümülcine’de düzenlenen toplantıda kınandı.


İskeçe Türk Birliği, kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürecek.


Gümülcine’de 14 kurum ve kuruluşun katıldığı toplantıda, İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasına yapılan itirazın, Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nce reddedilmesinin, gelenek ve görenekleriyle yüzyıllardan beri Yunanistan topraklarında varlığını sürdürmüş bir toplumun, mahkeme kararlarıyla inkar edilmesi anlamına geldiği bildirildi.


İskeçe Türk Birliği’nin bugüne kadar ülke içinde verdiği hukuk mücadelesini, bundan sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde sürdüreceği belirtilen toplantıda, azınlık derneklerinin, faaliyetleri ile değil sadece isimleriyle yargılanarak kapatıldığı, ancak milli kimliğin mahkeme kararlarıyla değiştirilemeyeceği vurgulandı.


Toplantıda, Türk kelimesinin Yunanistan ulusal güvenliğini tehlikeye düşürdürdüğü gerekçesiyle daha önce de “Gümülcine Türk Gençlerbirliği” ve “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği”nin kapatıldığı, “Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin” kurulma girişimlerinin de aynı gerekçeyle geri çevrildiği ifade edildi.


Batı Trakya’da yaklaşık 75 yıl yasal olarak faaliyetlerini sürdüren İskeçe Türk Birliği’nin, isminde “Türk” kelimesinin kullanılmasının Lozan Anlaşması’na aykırı olduğu ve kamu düzenini tehdit ettiği gerekçesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nce kapatılması kararlaştırılmıştı. 


İLGİLİ YAZI: ‘Yunanistan’ın yasağına karşı çıkalım’

1019090cookie-checkİskeçe Türk Birliği’nin kapatılması kınandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.