Sınıfta gazeteyi nasıl kullanmalı

Ek olarak, inceden inceye yapılan  tetkilerin , müfredatta bir gazete kullanmanın  öğrencinin maharetlerini geliştirdiği bilgisini arttırdığı ve öğrenmeye doğru pozitif bir tutumu teşvik ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda gazete, hayat boyu okuma alışkanlığı geliştirirken vatandaşlara katılmalarına ve bilgili olmalarına yardım eder.


Aşağıdaki ipuçları kullandığınız gazeteden en fazlasını ortaya çıkarmanıza yardım edecektir ve programınızın içine gazeteleri dahil etmenizi kolaylaştıracaktır.


1.BAŞLAMAYA ALIŞMA:
Her gazete dersini serbest okuma zamanı ile başlatmak en iyisidir. Öğrenciler,  mümkünse yaklaşık on dakika bağımsız bir şekilde gazeteyi incelemelerine izin verin.  Ondan sonra öğrencilerin ilk duyduğu hikayeleri tartışmaya bir kaç dakika harcayabilirsiniz.  Gazetenin farklı kesimlerindeki öğrencilerin ilgisini belirlemek için çok güzel bir yöntemdir.


2. HABERLERİ BİL:
Başlık, yazar adının verildiği satır, yöneticiler listesi, baş makale, sütun v.s. gibi gazete terimlerini öğrencilere tanıtmayı göz önünde tutun. Aynı zamanda  gazetenizin kesimlerini de gözden geçirebilirsiniz. Ve, her birinde bulunabilecek bilgi çeşidini  tartışın.


3.OLDUKÇA KOLAY:
Verilen  derslerden birkaçı öğrenciler için oldukça kolay gelebilir.  Bir ders, kolay olsa bile, birçok öğrenci, en basit ödevleri tamamlamaktan  fayda sağlayabilir. Gazetedeki  malzemenin kendisi karmaşıktır. Nitekim, ödev kolay  olsa bile, öğrenciler materyal ile etkileşimlerinden hemen öğrenebilir.


4.KELİME BİLGİSİ OLUŞTURMA:
Gazete, bir miktar yeni kelime bilgisi sözcüklerini öğrencilere tanıtmada önemli bir araçtır. Bununla beraber bu, bazılarının gözünü de korkutabilir. İşte, yeni kelimeleri tanıtmak ve  yabancı kelimeler hakkında karşılaşılan herhangi negatif duyguyu uzaklaştırmak için tasarlanan hızlı bir oyun: “Stump the Class” (Sınıf Kökü)
Öğrencilere bilmedikleri ve sınıfta da kimsenin bilmediğini düşündükleri  kelimeleri aramalarını isteyin. Eğer bir Stumper (kök) bulurlarsa , bir puan alacaklar. Stumperları (kökleri)  tahtaya yazın ve ,tamamlama ödevi olarak,  kelimelerin tanımlarını bulmalarını ve her birini cümlede kullanmalarını sağlayın.


5.BİR GÜNLÜK TUTMAK:
Gazete düşünceyi ve bazen tartışmayı harekete geçirir.  Öğrenciler, gazete ile etkileşimdeki düşüncelerinin bir günlüğünü tutmaktan yararlanacaktır.  Ödev olarak veya herhangi bir gazete dersi sonunda günlükte  yazabilirler. Günlük özel olarak korunabilir veya gözden geçirmeniz için size teslim edilir. Ana konu, ne okuduklarını yazmalarında öğrencilerin tepki göstermeleridir.



6.ÖN SAYFALAR:
Öğrenciler tarihsel değeri olacağını hissettikleri ön sayfaları toplamak isteyebilirler. Her ay,  sınıf olarak, en önemli olduğunu düşündükleri birini seçin. Ay, ay, en büyük haberlerin bir özetini gösteren  mantıksal bir kronolojik gösterimini oluşturun. Yıl sonunda, her seçimin hala tarihsel olup olmadığını öğrencilere sorun.


7.BİL, BİLMEK İSTE, ÖĞRENME:
Elinizden geldiğinde, seçilen  haberlerin konusu  makale hakkında ne bilmek istediklerini öğrencilere sorarak belirli bir makale üzerine bir gazete dersi başlatın. Ondan sonra, o konu hakkında ne bilmek istediklerini sorun. Son olarak, ders tamamlandıktan sonra, makaleyi okumaktan ne öğrendiklerini sorun.  Bu yöntemle, öğrencilerin kabiliyetlerini ,  materyali okuma yaklaşımı olduğu zaman, önceki bilgilerinden ortaya çıkarmayı kolaylaştırır.


8.SPORLA İLGİLİ KONUŞMAK:
Gazete kullanımı hakkında tereddüt eden bazı isteksiz öğrenciler gazetenin spor kesimini çok mecbur edici bulabilirler. Bir  değişiklik için sadece kesim içindeki o materyali kullanarak bazı dil çalışmaları veya matematik  dersleri yapmaya gayret ediniz. Verilen spor istatistiklerinin tümü sayesinde matematik dersleri oluşturmak özellikle kolaydır. Bir kere öğrenciler gazete kullanımında tamamen  rahatlar, daha serbestçe diğer kesimleri kullanabilir ve genişletebilirsiniz.  Gazete kullanımının en iyi avantajlarından biri, içinde herkes için birşeyler olmasıdır.


9.BAŞLANGIÇ NOKTASI:
Gazete hassas konuları tartışmak için önemli bir başlangıç noktası yapar. Örneğin hap ve alkolün kötü kullanımı hakkında amaçlı bir şekilde konuları tanıtmak için öğüt sütunundan faydalanabilirsiniz. Öğrenciler, kendilerine ait olmayan tartışma, başka birisinin sorunu olan metin içinde ise birşey tartışmayı sık sık daha kolay bulurlar.


10.İLİŞTİRİLMİŞ ŞARTLAR YOK:
Her ne zaman mümkün olursa, öğrencilere  gazeteyi bir neden olmadan sadece zevk için ara sıra okumalarına  izin verin. Testler yok, ödev yok, okumaya ve hayatboyu okuma alışkanlığı geliştirmek için  iliştirilmiş bir şartları olan zaman  yok.


11.İÇİNDEKİLERİ KULLAN:
Öğrenciler gazetenin içindekiler bölümünü nasıl kullanacaklarını anlamaktan önemli bir şekilde yarar sağlayabilirler. “Bu gece saat 10’da NBC’de ne var olduğunu nasıl anlayabilirim?” “Piyasada var olan malların listeleri hangi kesimdedir?” gibi ara sıra hızlı sorular sorun. Bir kere ,  öğrenciler, zaman  tasarrufu sağlayan bir içindekiler bölümünün nasıl kullanılacağını kavradıklarında, bir referans kitabında karşılaşabilecekleri her hangi bir içindekiler bölümünü kullanabileceklerdir.



12. HABERLERİN DOĞASI:
Bir gazete dersini iyileştirmenin iyi bir yolu, öğrencilerle haberin doğasını tartışabilmektir. Tahtaya “Köpek  ısırdığında haber  değildir fakat kişi,  köpeği ısırdığında haberdir.”  yazın.
Bu cümlenin anlamı hakkında ne düşündüklerini ve haberin gerçekten ne olduğunu söylemelerini ve yanıt vermelerini isteyin. Gazetenizde öğrencilerin haber olmadığını düşündükleri makaleler var mı? O makalelerin niçin yer aldıklarını düşünüyorlar?


13. ONU TUTKALLAYIN:
Gazeteden notlar yapıştırması için öğrencilere görev verecekseniz,  yapışkan kağıtlar kullanın. Beyaz veya kola yapışkan, kağıtta tümsekler yapar ve gerçekten  gazete kağıdını kirletir. Yapışkan kağıtlar, bu faaliyet için mükemmeldir.


14. TEMİZ ELLER:
Eğer gazetenin mürekkebi, sürtünme ile çıkarsa, sınıfınızda bir kutu içinde önceden nemlendirilmiş havlular bulundurmanız yardım edebilir. Bebek mendilleri bu  amaç için mükemmeldir. Veya, mendiller sağlanamazsa bir öğrenciye küçük bir su kabı ve kağıt havluları getirme görevi verin. Havluları suyun içine koyun ve zamanla ders tamamlanıldığında suyu emmiş olan havlular temizlik için yeteri kadar nemlendirilir.


15.ÇOK BOYUTLU ÖĞRENME:
Herhangi bir gazete ile ilgili öğrenme faaliyetleri, muhtemelen çok boyutlu olacaktır. Yani, görüşler, belirlenen ders içine dahil edilmeyebilse de öğrenciler kızdıran düşüncelerin olduğu haber makalelerinde  görüşler bulabilir. Bu nedenle aynı öğrenme faaliyetini, gazetenin farklı sayılarında birden fazla yapmayı göz önüne almak isteyebilir.


16.GAZETE KUPÜRÜ DOSYALAMA:
Gazeteyi kullanırken, öğrencilere, ilginç makalelerin gazete kupürlerinin bir kişisel dosyasını tutmasını önerin. Ondan sonra bir şeyin hakkında yazmak için sıkıştıkları zaman ya  bir günlük veya bir yazma ödevi içinde dosyalarını hemen kontrol edebilir ve bir fikir seçebilir.  Bu dosya aynı zamanda o yıla ait  haberlerin önemli bir kaydını sağlar.


17.DEPOLAMA:
Bir sınıfa ait gazetelerin seti, hoş bir şekilde bir bakkal kağıt çantasına dönüştürülebilir. Çantalar gazetenin tarihi ile işaretlenebilir ve kullanım için muhafaza edilebilir. Kullandıktan sonra, çanta, gazetelerin geri  dönüşümü için mükemmel bir kap olur.  Gazeteleri düzenli alıp düzenlemesi için yerel bir  geri dönüşüm atelyesi arayın. Resim-İş öğretmenleri de projeleri için kullanılmış gazeteleri isteyebilir.


18.KISA DİKKAT ANLARI:
Dikkat zorluğu olan öğrenciler veya kısa dikkat anları olanlar, bir kerede gazetelerin sadece bir kesimini kullanmaktan fayda sağlayabilir. Dikkatlerini sadece bir sayfaya sınırlamalarını bile isteyebilirsiniz. Fiziksel olarak sayfaları yönetmekte zorluğu olan öğrenciler için  her kesimin üst sol köşesini zımbalayın.


19.GAZETE TESLİMİ:
Eğer okulunuz aynı günde bir kaç gazete seti alıyorsa, bir öğrenci yada öğrencilere gazeteleri bırakıldıkları noktadan alma  ve  onları uygun sınıflara teslim etmekle görevlendirin. Sizin yerel gazeteciniz, bu işi kolaylaştırmak için bir gazete taşıma çantasını sağlamaya istekli olabilir.


20.HASSAS MATERYAL:
Tüm seviye basamaklarındaki öğrenciler, mükemmel bir olgunluk  ve sorumlulukla geniş bir aralıktaki  konuları ele alabilir. Gazetedeki konuların gerçek hayat için olduğunun farkına varırlar ve gazetedeki varlıkları, haber vermek veya eğitmek içindir.  Bununla beraber, tartışmaktan rahat olamayacağınız  bir konuyla karşılaşabilirsiniz. Gazetede yer alsa bile öğrencilere bunu açıklamakta serbest olun.  Konudan hoşlanmadığınızı, o kesimin bugünkü  sınıf planının  parçası olmadığını söyleyin.


21.ZAMANI BÖLÜŞTÜRME:
Bu faaliyetlerin çoğu, tek bir 45 dakikalık  sınıf peryodu için tasarlanır. Bununla beraber, gerekecek zaman büyük miktarda kullandığınız gazeteye ve  öğrencilerinizin yetenek seviyesine bağlı olacaktır.  Zamanın ölçüsü tahmin edileceği zaman faaliyetin ne kadar zor olduğunu kendi kendinize anlamanız için kendi gazetenizle deneyin. Bu yolla gerektiğinde daha fazla veya  daha az zaman verirsiniz. Bazı durumlarda haber hikayelerini veya makalelerini  zamanın  başında seçmek zaman tasarrufu sağlayabilir.


22. HARİTA HÜNERLERİ:
Gazetede bulunan farklı haritalara dikkat etmek büyüleyicidir. Her farklı haritayı gazeteden kesmesi ve onu panoya asması için bir öğrenciye görev vermek isteyebilirsiniz. Bu gösterim, coğrafya dersleri için bazı harika malzemeler sağlayabilir. Her haritayla ilgili yazının dahil edildiğinden emin olun.


23.GAZETE HAKKINDA KONUŞUN:
Önerileriniz arasında tartışmayı cesaretlendirin. Onlara, okuduğunuz hikaye hakkındaki kendi görüşlerini sesli olarak belirtme fırsatı verin. Eğer öğrenciler okudukları şey hakkında  tepki verirlerse, tepkilerini gazete kenarlarında not alabilirler. Ne  okudukları hakkında yazacakları zaman notlarını kontrol edebilirler veya verilen ödevlere katılabilirler.


24.GAZETELER EVE GİDERSE İYİ  OLUR:
Mümkünse öğrencilere, gazeteleri eve götürmelerine izin verin ve materyali velileriyle tartışacakları ödev verin. Yanlarında bulunan çalışma kağıdının TableTalk (KonuşmaTablosu)  kesimi bir konuşma noktası belirleyecektir. Gazete ev ödevi verilmezse bile öğrencilerin gazeteleri aileleriyle paylaşmalarını teşvik etmek, çok iyi bir fikirdir.


25.SEÇİM ÖZGÜRLÜĞÜ:
Öğrencilere, hangi faaliyeti tamamlayacakları hakkında bir kaç seçim yapmalarına  izin verirseniz, ödevleri daha çok kabul edici bile olabilirler. Gazeteleri kullanarak ekstra kredili çalışma için bazı fırsatlar teklif etmek isteyebilirsiniz.  Öğrencilere,  son seçimleri kendilerine ait olmak üzere  iki veya üç gazeteden seçme bir ödev vermeye yardımcı olur.


26.KÜÇÜK ÖĞRENME GRUPLARI:
Bazı faaliyetler, en iyi küçük gruplarda çalışabilir. Optimal sonuçlar için öğrencileri beraber çalışmaya teşvik edin. Bu, aynı materyali kullanmak ve başarı için birbirlerine yardım etmek için, farklı yetenek seviyelerindeki öğrenciler için mükemmek bir yoldur. Gazete içeriği, sık sık ihtilaflı ve karmaşıktır, güzel bir şekilde grup tartışmalarına uygun gelir.


27.ONUN HAKKINDA DAHA ÇOK OKU:
Kütüphanede, diğer kaynaklarda ve internette bile ek araştırma yapmaları için öğrencileri teşvik edin. İnternet kaynaklarının güvenirliliği hakkında onları uyarın. Bu kaynakları basılı materyal ile karşılaştırmak en iyisi olabilir.



28.SESLİ OKU:
Öğrencilere sesli okuyun. Üzerinde durulan nokta ile sesli okunan iyi bir haber makalesinden  herhangi bir yaştaki  çocuklar  yarar sağlayabilir. Neyi ilginç bulduğunuzu öğrencilerinizle paylaşın. Eğer büyüleyici bir şey bulursanız, onlar da bulursa şanstır. Neden hoşlandıklarını sizinle  paylaşmaları için teşvik edin. Mümkün olduğu zaman öğrencilere sınıfa yönelik okumalarına izin verin.


29.RASGELE GRUPLAMA:
Öğrencilerinizi işbirliği yapan rasgele küçük öğrenme gruplarına bölmek için işte size bir yöntem: Her öğrenci için bir panele sahip oluncaya kadar resimli hikaye serilerinden (strips) bir kaç parça kesip ayırın.  Panelleri dağıtın ve öğrencilerin kalkmalarını ve diğer kişilerden aynı stripin panellerine kimin sahip olduğunu bulmalarına izin verin. Herkes bir diğerini bulduğunda, panelleri okuyabilirler ve sıralı bir şekilde geri bırakırlar. Şimdi, herhangi bir küçük-grup faaliyeti için hazırdırlar.


30.BUNU KİM YAZDI?  :
Gazetenizdeki birkaç makale, gazetenin abone olduğu haber ajansından gelebilir. Bu ajanslar, yazar adının verildiği satırın altında belirlenir. Kadrolu gazete muhabirleri diğer  makaleleri yazabilir. Haber ajansı tarafından veya yerel olarak yazılıp yazılmadığını anlamak için ilk sayfadaki makaleleri öğrencilere kontrol ettirin.  Bazı gazeteler niçin tüm dünyadan haber elde etmek için haber ajansı kullanabileceğinin nedenlerini tartışın.


31.BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ:
The First Amendment (İlk Tashih) diğer özgürlükler arasında basının özgürlüğünü garanti eder. Öğrenciler, gazetenin fonksiyonunu ve sorumluluğunu daha iyi anlayacaklardır ve bu bağımsızlığı  anlarlarsa gazetelerinden  daha çok faydalanacaklar. Bugünün gazetesinde basın özgürlüğü olmadan gazetede yer almayacağını düşündükleri bir makaleyi öğrencileriniz bulabilir mi? O özgürlüğün anlamının ne olduğunu ve tüm vatandaşlar için  onun,  niçin  değerli olduğunu  düşünüyorlar?


32.KISALTMALAR:
Sınıflandırılmış kesimin çoğu kısaltmalarla yazılıdır. O kesimden faydalanan herhangi bir dersi yönetmeden önce, kısaltmaları gözden geçirmeniz ve onların anlamlarını tartışmanız önemlidir.  Öğrencilere anladıklarını göstermeleri için sınıflandırılmış ilanlardan bir kaçını yazdırmak yardımcı olabilir.


33.ÇEKİCİ GÖSTERİMLER:
Gazeteden kupürler içeren öğrenci çalışmasını gösteriyorsanız, elde bir kaç  geometrik kağıdı bulundurun. Defter  kağıdı ve  gazete kağıdı özellikle heyecan verici görünmeyecektir, fakat çalışma, gösterime değerlidir ve geometrik zemin kağıdı, yardım edecektir. Her yaştaki öğrenciler,  çalışmalarının sergilenmiş olmasından hoşlanır.


34.KULLANIM SIKLIĞI:
Herhangi bir iyi öğretme kaynağı gibi, gazeteler esnektir. Onu kullanımınızın yöntemleri ve günleri değişir. Bazı haftalar, öğrenciler gazetelerle günlük, diğer haftalarda sadece bir kere veya haftada iki kere etkileşimlerini isteyebilirsiniz. Kullanımınız aynı zamanda öğrettiğiniz gazete ünitesi veya gazetenin basit olarak bir öğretme aracı olup olmadığına bağlı olacaktır.


35.PAYLAŞMA:
Eğer her öğrencinin kendi gazetesi olursa, en iyisi olur.Eğer bu mümkün değilse paylaşmak için iki öğrenciye izin verin.  Bir gazeteyi ikiden çok kişinin paylaşmasının idaresi güç olur.


36.HER GÜN ÖĞREN:
Gazete kullanımı anında ortaya çıkabilecek her konuyu tartışmak için kendinizi muhtemelen yeterli hissetmiyorsunuz. Endişelenmeyin. Öğrencilere, öğrenmenin bir parçasının, bilinecek çok bilginin daima var olacağını  anlamak olduğunu açıklayın. Yeni bilgi günlük keşfedilir.


37.TÜM GÖRÜŞLERİ KABUL EDİN:
Ara sıra, gazete tartışma sınıfında siz veya diğer öğrenciler ne  söylendiği ile aynı fikirde olmayabilirler. Tüm fikirlerin geçerli olduğu bir sınıf atmosferi yaratmak önemlidir.  Öğrenciler, saygılı olmaya ve gerçekten farkları ilan etmeğe teşvik edilmesi iyi olur.


38. GAZETELERİN FONKSİYONU:
Thomas Jefferson,  “Gazeteleri olmayan hükümete veya hükümeti olmayan gazetelere sahip olmanın iyi olup olmayacağı kararı bana bırakılmış olsaydı, bir an için tereddüt etmeden, ikinci sırada yer alanı tercih ederdim.”  dedi. “Fakat her insanın  o gazeteleri almasının ve bunları okuma kabiliyetinin olmasının iyi olacağını  demek istesem daha iyi olur.”  Onun ne demek istediğiyle ilgili öğrencileriniz ne düşünüyor? Jefferson’un ifadesini destekleyen bugünün gazetesinde örnekler bulabilirler mi? Gazetelerin fonksiyonu nedir?  Sınıfınızda tartışın.


 
* İngilizce Öğretmeni ve İşletmeci  Y.Müh. Naim Uygun  tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.
              Websitesi: http://www.pekiyi.150m.com     E-mail: [email protected]

686390cookie-checkSınıfta gazeteyi nasıl kullanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.