Solcu aday cumhurbaşkanlığına yakın

Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve nihai turu öncesinde yayınlanan kamuoyu yoklamaları, sol ittifakın adayı Michelle Bachelet’in, Şili’nin ilk kadın cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor.

Bachelet’in başkent Santiago’da düzenlediği mitingi en az 50 bin kişi izlerken, merkez-sağ kanadın adayı Sebastian Pinera’nın Valparaiso kentindeki son açık hava toplantısına büyük kalabalıklar katıldı.

Tarafların seçim propagandaları, kampanyaların son gününe doğru giderek sertleşti. Sebastian Pinera, Bachelet’in seçim kampanyasını kendi ekibinin değil, devlet aygıtının yürüttüğünü iddia etti. Bachelet ise, milyarder bir işadamı olan Pinera’yı, seçmenlerin desteğini kazanmak için büyük servetini kullanmakla suçladı.

Santiago’daki mitingde, kendisini dinlemeye gelen büyük kalabalığa seslenen Michelle Bachelet, daha adil, daha modern ve daha eşit bir toplum inşa edeceği vaadinde bulundu.

“Hükümetim halkın, halk için yönetimi olacaktır” diyen Bachelet, “Ne düşünüyorsam onu söyleyeceğim, söylediğimi de yapacağım. Size kadın sözü veriyorum” şeklinde konuştu.

Sağ kanadın adayı Sebastian Pinera ise, tarihi liman kenti Valparaiso’da yaptığı son konuşmasında, seçim kampanyasının iki ana teması üzerinde durdu. Pinera, bir milyon yeni iş sağlayacağını ve suçla kararlı şekilde mücadele edeceğini söyledi.


SAĞCI ADAY MİLYARDER

“16 yıldır Şili halkına iş ve güvenlik sağlayamayan bir hükümet dört yıl daha iktidarda kalmayı hak eder mi?” diye konuşan Pinera, ülke liderliğinde değişiklik yapmanın, böylelikle milyonlarca Şilili’nin yaşamını da değiştirmenin zamanının geldiğini, kendi yönetiminin Şili’ye yeni bir soluk aldıracağını söyledi.

Perşembe günü, son mitingler öncesinde yayınlanan bir kamuoyu yoklaması Michelle Bachelet’in rakibi karşısında beş puan önde olduğunu gösteriyor.

Bachelet Pazar günkü seçimi kazandığı takdirde, 1990 yılında askeri diktatörlüğün sona ermesinden bu yana, Şili’de sürekli iktidarda olan ve Concertacion adıyla bilinen sol ittifakın arka arkaya seçilen dördüncü cumhurbaşkanı olacak.

Bachelet, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Aralık ayında yapılan birinci turunda oyların yüzde 45’ini kazanmış ve diğer iki rakibi karşısında yüzde 50 barajını aşamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

İlk turda oyların yüzde 25’ini kazanan Sebastian Pinera ise, Aralık ayında oyların yüzde 23’ünü alarak elenen üçüncü aday Joaquin Lavin’in desteğini sağlamış durumda. (BBC)

1122010cookie-checkSolcu aday cumhurbaşkanlığına yakın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.