Sonuç piyasaları dalgalandırdı

Dün akşam saat 18:00’de 2.8731/2.8754 seviyesinde olan dolar /TL bu sabah 07:32’de 2.9725/2.9749 seviyesinden işlem görüyor.

YENİDEN TIRMANIŞA GEÇTİ

BK’deki referandumda çoğunluğun, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) yönünde oy kullandığının anlaşılması, doları yeniden tırmanışa geçirdi.

ABD para pirimi, referandumda “AB’de devam”ın önde olduğuna ilişkin anket sonuçlarının etkisiyle indiği 2.87 liradan hızla yukarıya dönerek 13 kuruştan fazla bir artışla 3.0015 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra gelen alımlarla 2.98 – 2.99 lira aralığında hareket etmeye başladı.

STERLİN DÜŞTÜ

Brexit İngiliz para birimi sterlinin de hızla düşmesine neden oldu. Anket sonuçlarıyla 1.5018 dolara kadar tırmanan sterlin, Brexit’in hemen hemen kesinleşmesi üzerine 1.33 dolara kadar geriledi. Sterlin, dünkü kapanışta yükseldiği 4.24 lira düzeyinden hızla gerileyerek, 3.92 liraya kadar indikten sonra 3.98 lira düzeyine döndü.

DOLAR EURO KARŞISINDA YÜKSELDİ

Küresel döviz piyasalarında dolar euro karşısında da yükseldi. Avrupa para birimi dün yükseldiği 1.14 dolar düzeyinden, bugünün ilk işlemlerinde 1.10 doların da altına çekilerek 1.09 dolara geriledi.

BORSA İSTANBUL YÜZDE 5 EKSİDE BAŞLADI

Küresel piyasaların ‘Brexit’ şoku yaşadığı ‘Kara Cuma’da Borsa İstanbul da ilk işlemlerde sert düşüşle açıldı.

Endeks ilk açılışta yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti.

Borsa İstanbul yüzde 5,06 düşüşle 74 bin puan seviyesinden işlem görüyor.

Bu da son 10 ayın en düşük seviyesi.

BANKACILIK ENDEKSİNDE BİR YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Bankacılık endeski yüzde 5,8 düşüşle son bir yılın en büyük düşüşünü yaşıyor.

ALTIN VE YEN’E AKIN

Kararın ardından Reuters’a göre yatırımcılar piyasalarda güvenli liman olarak gösterilen altın ve yene akın ettiğini ifade etti.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8’den daha fazla kayıp yaşadı.

İNGİLİZ BANKALARDA BÜYÜK KAYIP

Ayrıca Hong Kong’da işlem gören BK bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.
IG piyasa stratejisti Bernard Aw, “Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir” dedi.

1490200cookie-checkSonuç piyasaları dalgalandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.