‘Sorunları beraber göğüslemeliyiz’

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nü imzalamasının kaçınılmaz olduğunu ve sonuçta imzaladığını belirterek, ”Türkiye’nin, Kıbrıs sorunu çözülmeden ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni mevcut şekliye tanımasının söz konusu olmadığını” bildirdi.


Deklarasyonla da ”Türkiye’nin bilineni ilan ettiğini” ve Güney Kıbrıs’ı tanımadığını kaydeden Talat, protokolün imzasına ilişkin şöyle dedi:


”Bunu, iyi mi oldu, kötü mü oldu gibi sorgulamak abestir. Bu olacaktı, kaçınılmazdı. Mesele budur. İyiliğini, kötülüğünü konuşmaya gerek yok. Ama şu var; Bunun olası tehditlerini göğüslememiz lazım, Türkiye’nin AB ile görüşme sürecinde ortaya çıkacak olası tehditleri. Bir çok şey olabilir. Ekonomik etkileri. Rum tarafı bunu kullanarak, bugün aklımıza gelmeyen olmadık taleplerde bulunabilir.”


Talat, protokolün imzalamasının Kıbrıs sorununun çözümünü olumlu yönde etkileyeceğini, bununla birlikte ”değişik dönemlerde farklı krizleri de gündeme getireceğini” söyledi. Talat, Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafına yönelik ambargo baskısı devam ettiği sürece, Rum uçak ve gemilerinin Türk hava ve deniz limanlarını kullanmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

681590cookie-check‘Sorunları beraber göğüslemeliyiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.