‘Sıradışı, yeni bir dostluk’

The Economist “Türkiye ve Irak’taki Kürtler, artık eskisinden çok daha iyi anlaşıyor” spotuyla kaleme aldığı yazı şöyle:

“Irak Kürdistanı’nın başkenti Erbil’de Türkler ve Kürtlerden oluşan bir topluluk, Türkiye başkonsolosunun konuşmasını bekliyor. Başkonsolos, Türkiye’nin en güçlü Sünni din adamı Fethullah Gülen’in takipçilerinin düzenlediği bir toplantıda konuşacak.

Musul başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı, kısa konuşmasında ‘Kürt’ kelimesini iki kez kullanıyor. Bu da Türkiye’nin Iraklı Kürtlerin özerkliği ve bunun Türkiye’deki Kürtlere etkisi konusunda ne kadar hassas olduğunu gösteriyor.”

Başkonsolosun, Irak Kürdistanı’nın emniyeti içindeki Erbil kenti yerine, Irak’ın Arap bölgesindeki tehlikeli bir kent olan Musul’da bulunmasının nedeni de bu.”

‘Türklerle dostluk Kürtlere de yarar’

The Economist, bu satırların ardından Türkiye’nin Iraklı Kürtlere yönelik geleneksel yaklaşımında bir değişim görüldüğünü şöyle aktardı:

“Başkonsolosun Kürt bayrağının önünde kamuoyunun önüne çıkması, Türkiye’nin Iraklı Kürtlere yaklaşımında bir değişime işaret ediyor. Artık Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bile Türkiye’nin Kürt sorununu sadece askeri gücün çözemeyeceğini kabul ediyor.

Daha önce Irak’ın Kürt liderlerini ‘aşiretten gelen yeni zenginler’ olarak görüp başından savan Türk yetkililer, artık kendi aralarında çözümün Iraklı Kürtlerle işbirliğinden geçtiğini kabul ediyorlar.

Geçen sene Türk yetkililer Irak Kürt bölgesinin başbakanı Neçirvar Barzani ile PKK’nın savaşı durdurması için gizli görüşmeler yapmışlardı.

Bir görüşe göre, şiddete bulaşmayan militanlar eve dönmeye ikna edilecek, liderlerine de kendilerini kabul edecek bir Avrupa ülkesine gitmeleri için para teklif edilecekti.

50 BİN TÜRK VATANDAŞI VE 1.200 TÜRK ŞİRKETİ VAR

Böylece Türkiye Irak Kürdistanı ile ilişkilerini resmileştirecek ve diğer şeylerin yanında, Erbil’de bir konsolosluk da açabilecekti. Diyarbakır Ticaret Odası’na göre Irak Kürdistanı’nda 50 bin Türk vatandaşı ve 1,200 Türk firması var. Yılda 7 milyar dolarlık ticaret yapıyorlar.

Amerika şimdi iki tarafın arasını bulmak için lobi yapıyor. Bir yandan da Iraklı Kürtleri PKK’yı sıkıştırmaları konusunda uyarıyor.

ABD’NİN İŞİNE YARAR

Türklerle dostluk, Iraklı Kürtlere, petrollerini ihraç etme ve İran’ın bölgedeki nüfuzunu engelleme imkanı verecektir. Bu durum onlara, Amerikalılar gidince bir güvenlik şemsiyesi bile sağlayabilir.

Ancak son bir sorunlu nokta, petrol zengini tartışmalı vilayet Kerkük. İçinde de Türklerin kuzeni olan geniş bir Türkmen azınlığı var. Türkiye Kürtlerin burayı kendi bölgelerine ekleme arzusundan vazgeçmesini istiyor. Bunu da ileride belki mümkün olsa da hemen yapmayacaklardır.” 

1188680cookie-check‘Sıradışı, yeni bir dostluk’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.