İsrail pilotsuz uçak ‘Heron UAV’yi tanıttı

İki kanadın uçtan uca mesafesinin 16,6 metre olduğu ve 8,5 metrelik çatısı bulunan Heron UAV, 9 kilometre irtifada 30 saat kadar uçabiliyor.

İsrail’in orta kesimlerindeki Palmachim üssünde Heron UAV’yi tanıtan Hava Kuvvetleri Komutanı General Eliezer Şkedi, pilotsuz uçağın, ilk kez geçen yaz Hizbullah’a karşı başlatılan savaşta kullanıldığını söyledi.

General Şkedi, Hizbullah’a karşı savaşta İsrail’in kuzeyine doğrultulmuş füze rampalarının yerlerini saptamak başta olmak üzere, çeşitli misyonlarda kullanılan Heron’un “İsrail’in bugün karşı karşıya bulunduğu farklı tehditleri ortadan kaldırmaya yetkin İsrail silahlı kuvvetlerinin en önemli kozu” olduğunu belirtti.

Heron’un İran’a ulaşma kapasitesi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de General Şkedi, maksimum bin 150 kilogram taşıma kapasitesine sahip olan “Heron’un gerçekleştirebileceği misyonların hayal gücünün sınırlarını aştığını” söyledi.

Yabancı uzmanlara göre, Heron’un eylem alanı 3 bin 300 kilometre, bu da İran’ı menziline dahil edebileceği anlamına geliyor. Motoru sessiz çalışan ve son teknoloji ekipmanlarla donatılmış pilotsuz uçağın, bugüne kadar yapılamayan misyonları da üstlenebilecek kapasiteye sahip olduğu söyleniyor.

Adının gizli tutulmasını isteyen bir askeri yetkili de uçağı tarif ederken, “hayal edebileceğiniz her yere gidebilir” ifadesini kullanıyor.

İngiliz Sunday Times gazetesi, geçen ay haberlerinin birinde, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini havadan vurmak için bir plan geliştirdiğini ileri sürmüştü.
 
 

1147350cookie-checkİsrail pilotsuz uçak ‘Heron UAV’yi tanıttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.