İsrail saldırısında ölü sayısı 271

Gazze’deki sağlık kaynakları, yaralılarının çoğunun durumunun ağır olduğunu, ölü sayısının 350 dolayına yükseleceğinden endişe ettiklerini söyledi. Gazze’de yaralılarla dolup taşan hastane yetkilileri, Mısır’dan  Kahire’deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istiyor.

Gazze’deki sağlık kaynakları, yaralılardan en az 80’inin hastanelere parçalanmış şekilde getirildiğini belirtirken, Gazze’deki Acil hizmetler ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, görevlilerinin halen yıkıntılar altından ölü ve yaralı onlarca kişiyi çıkarmaya uğraştıklarını da kaydetti.

Hasaneyn, hastanelerin morglarında yer kalmadığını, koridorların cesetler ve sedyelerle dolduğunu, yaralıların pek çoğunun durumunun kötü olduğunu doğruladı.

Yaşamını kaybedenlerden bazılarının El Fetihli tutuklulardan oluştuğu öğrenildi.
Ölenler arasında, Hamas polislerinin komutanı Tevfik Cabir ile özel timler oluşturma görevi verilen iç güvenlik sorumlusu İsmail Caberi’nin de bulunduğu bildirildi.

İsrail saldırısına 60 savaş uçağının katıldığı ve 100 dolayında Hamas’a ait hedefin vurulduğu belirtiliyor.

FİLİSTİN’DE TEPKİ BÜYÜYOR

Batı Şeria’da Ramallah’ta, El Halil’de, Nablus’ta, Tubas’ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas’ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı.

Ramallah’ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi. Doğu Kudüs’te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in suç işlediğini söyleyerek saldırıları kınadı, uluslararası topluluğa müdahil olması çağrısında bulundu. Mısır da saldırıları kınadı ve ölümlerden İsrail’in sorumlu olduğunu açıkladı.

Filistin İnsan Hakları örgütü El Hak, diğer örgütler adına da yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunularak İsrail’e karşı, uluslararası insan hakları yasalarına uymasını sağlayacak somut önlemler ve yaptırım kararları alması istendi. Cenevre Sözleşmeleri’ne taraf olan ülkelerden de İsrail’in insan haklarına uymasını, sivillerin zarar görmesine yol açan eylemlerden kaçınmasını, ayrıca sözleşme hükümlerinin ağır ihlalinden sorumlu olanların yargılanmasını sağlayacak hükümlerin işletilmesi gerektiği de kaydedildi.

BARAK KARA OPERASYONU İHTİMALİNDEN SÖZ ETTİ

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, dün hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi’ne karadan girme ihtimalleri bulunduğunu bildirdi.

Barak, sözcüsü tarafından iletilen açıklamasında, “Her şeye hazırız. Vatandaşlarımızı korumak için kara kuvvetlerini konuşlandırmak gerekirse bunu yaparız” ifadesini kullandı.
İsrail televizyonları da İsrail’in Gazze sınırına asker yığmaya başladığına dair haberler verdi.

“GAZZE ASLA İSRAİL’E BOYUN EĞMEYECEK”

Gazze Şeridi’ndeki Hamas hükümetinin başbakanı İsmail Haniye ise Gazze’nin, İsrail’e asla boyun eğmeyeceğini ifade etti.

İsrail’in Gazze’ye hava saldırılarından sonra Hamas’ın internet sitesinde mesaj yayınlayan Haniye, İsrail Gazze’ye ne kadar kuvvet uygularsa uygulasın topraklarını terketmeyeceklerini, teslim bayrağı çekmeyeceklerini, Allah’tan başka kimsenin önünde diz çökmeyeceklerini kaydetti.

Gazze’de her yerin kan gölüne döndüğünü, her ev ve sokakta şehitler ve yaralılar olduğunu belirten Haniye, mesajını şöyle tamamladı:

“Gazze kana bulandı. Daha fazla şehit ve yaralılar olabilir, ancak Gazze asla parçalanmayacak ve teslim olmayacak.”

Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan siyasi büro şefi Halid Meşal de İsrail’in saldırılarının ardından Filistinlilere üçüncü intifadayı başlatma çağrısında bulundu.

”HAMAS İLE SAVAŞIYORUZ”

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de bir açıklama yaparak,  ”Filistin halkıyla değil Hamas ile savaşıyoruz” ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, saldırıların ardından düzenlediği basın toplantısında da, “İsrail’in Hamas’la ateşkesin sürdürülebilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını, ancak ülkesinin barış isteğine terörle karşılık verildiğini” ifade etti.

Başbakan Olmert, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze’deki operasyonlarının uzun sürebileceğini de kaydederek sabırlı olunmasını istedi.

BM’DEN ŞİDDETE SON VERİLSİN ÇAĞRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarının ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi, taraflara şiddete son vermeleri çağrısında bulundu ve Gazze’deki insani ve ekonomik ihtiyaçlara dikkati çekti.

Konseyin 15 üyesinin katılımıyla yapılan ve kapalı kapılar ardında yaklaşık 4 saat süren toplantıdan sonra Konsey Başkanı, Hırvatistan Temsilcisi Neven Jiruca tarafından gazetecilere okunan bildiride, Gazze halkına gıda, yakıt ve tıbbi yardım sağlanmasının gerekliliği vurgulandı, sınır geçişlerinin bu amaçla açılması istendi. 

1183980cookie-checkİsrail saldırısında ölü sayısı 271

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.