İsrail’den Hamas’a Mısır üzerinden mesaj

İsrail Savunma Bakanlığı Diplomatik-Güvenlik Bölümü Başkanı Amos Gilad, ateşkeste arabuluculuk yapan Mısır’ın İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ve diğer yetkililerle görüşmek ve “Hamas ateşkesin koşullarına uyarsa” İsrail’in de ateşkes sürecinin uzatılmasına destek verdiği mesajını iletmek üzere bugün Kahire’de olacak.

Gilad, Kahire’de ayrıca, 900 günü aşkın süredir Gazze’de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerde ilerleme sağlanması imkanının olup olmadığını da değerlendirecek.

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri, ateşkesin sonuna yaklaşılırken, Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’nden havan mermisi ve roket saldırılarının azaldığına dikkati çekerek, bunun, Hamas’ın da ateşkesin devamından yana olduğunun bir işareti değerlendirmesini yapıyor. Saldırıların, Kurban Bayramı’ndan dolayı azaldığı görüşünde olanlar da bulunuyor.

İsrail Başbakanlık ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, 4 Kasımda İsrail’in Gazze’nin sınır kesimlerinde yaptığı operasyonun ardından artan gerilime ve roket saldırılarının tırmanmasına karşılık, Hamas’ın istemesi ve roket, havan mermisi saldırılarını durdurması halinde ateşkesin de devam edeceği görüşünü taşıyor.

Lübnan’daki Hamas yetkililerinden Usame Hamdan, dün yaptığı açıklamada, hareketin ateşkesle ilgili tutumunu gelecek günlerde açıklayacağını bildirmişti.

Hamas’ın 21. kuruluş yıl dönümü nedeniyle bugün Gazzelilere seslenmesi beklenen, Gazze Şeridi’ndeki fiili yönetimin Başbakanı İsmail Haniye’nin de bu konuda Hamas’ın tutumuyla ilgili görüşlerini dile getirmesi öngörülüyor.

Hamas tarafının ateşkesin uzatılması halinde İsrail’e, özellikle sınır geçişlerini daimi olarak açık tutması şartını koşacağı öne sürülüyor.
Hamas kaynakları da sınır geçişleri sorununun çözülmesi halinde, Gazze Şeridi’ndeki diğer silahlı grupların da ateşkesin uzatılması konusunda hemfikir olacağını belirtiyor.

900 GÜNDEN FAZLADIR GAZZE’DE

Kaçırıldığı 25 Haziran 2006 yılından bu yana geçen 903 gündür Gazze’de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit’in durumu da belirsizliğini koruyor. Hamas’ın İsrail’den talep ettiği 1000 dolayında tutuklunun serbest bırakılması konusunda bugüne kadar bir gelişme sağlanamadı. İsrail, Hamas’ın listesindeki, İsrail’deki terör saldırılarına karışmış ve cinayetten hüküm giymiş 200’den fazla kişinin serbest bırakılmasına itiraz ediyor.

İsrail’de, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin “Her askeri, her zaman evine getirmek mümkün değildir” sözleri tartışılırken, Ester Wahsman adlı kadın, Başbakan Ehud Olmert’e, Gilad Şalit’in serbest bırakılması için, kendi oğlunu öldürenleri serbest bırakması çağrısında bulundu.

Wahsman’ın oğlu Nachshon Wahsman, 1994’te, Batı Şeria’da Hamaslı militanlarca kaçırılması sonrası düzenlenen kurtarma operasyonu sırasında öldürülmüştü. Nachshon Wahsman, kaçırılması sonrası yayımlanan videoda, “tüm tutuklular salıverilmezse Hamaslıların kendisini öldürmekle tehdit ettiğini” söylemişti. İsrail askerleri, Wahsman’ın tutulduğu, Kudüs’ün kuzeyindeki Bir Nabala’ya operasyon düzenlemiş, ancak Wahsman’la birlikte bir subay da operasyon sırasında öldürülmüştü.

Ester Wahsman, İsrail’in Kanal 2 Televizyonuna yaptığı açıklamada, bir anne olarak konuştuğunu belirterek, Gilad Şalit’in durumunu gördükten sonra, kendi trajik hikayesinin daha çabuk sonlanmasından memnun bile olduğunu ifade etti. “Eğer Gilad eve dönebilecekse benim oğlumun katilini onlara geri verin” diyen Ester Wahsman, Hamas’ın istediği tutukluların serbest bırakılmasına destek verdi ve “Oğlum da beni affedecektir” diye konuştu.
 

1183310cookie-checkİsrail’den Hamas’a Mısır üzerinden mesaj

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.