İsrail’den Suudi planına destek

Olmert, Tel Aviv’de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, bölgede diyalogu yüreklendirmek için “kapsamlı, zahmetli ve güç tavizler” vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Suudi Arabistan’ın Orta Doğu barış planının, İsrail ile Araplar arasında süregelen temaslar için “uygun bir temel” olabileceğini belirten Olmert, “Suudi girişimi ilginç ve kabul etmeye istekli olacağım birçok bölüm içeriyor” dedi.

Olmert, hükümet olarak hasımlarıyla diyalog içine girme konusunda tek bir fırsatı bile kaçırmayacaklarını ifade ederek, hükümetinin böyle bir diyalogu teşvik etmek için “kapsamlı, zahmetli ve zor tavizler” vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Saib Erakat da, Olmert’in konuşmasından sonra kendisine, “gerçek bir barış sürecinin yaratılması” için Abbas ile birlikte hareket etmesi çağrısında bulundu.

Erakat, Suudi Arabistan’ın planının, 1948 yılından bu yana Arap dünyasından gelen en önemli ve stratejik girişim olduğunu belirterek, “Umarım İsrailliler bu davetleri kabul eder ve barışta bizim ortağımız olur” yorumunu yaptı.

Suudi Arabistan’ın Orta Doğu barış planı, İsrail’in Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusundan tamamen çekilmesi karşılığında tüm Arap dünyasıyla İsrail arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını öngörüyor.

İlk kez sunulduğu 2002 yılında planı reddeden İsrail’in, Olmert ve Abbas’ın son temaslarından sonra, plana ilgi göstermeye başladığı dikkati çekiyor.

Arap Birliğinin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak zirvesinde söz konusu planın yeniden gündeme getirilmesi bekleniyor.

 

 

1148370cookie-checkİsrail’den Suudi planına destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.