İsrail’e ‘savaş suçu davası’ açılabilir mi?

The Times’ta yer alan haber şöyle:


 “Suçlamalar geçen ay yoğun sivil nüfus bulunan bölgelerde beyaz fosfor kullanımına ilişkin. Filistinli gruplar bu ay UCM’ye başvuruda bulunduklarında, savcı, İsrail mahkemeye taraf olmadığından ülke üzerinde yargı yetkisi bulunmadığını bildirmişti.


Şimdi de, UCM Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Times’a Gazze’deki suçlara ilişkin olarak Filistin mahkemelerinin yargı yetkisi olanaklarını araştırdıklarını söyledi. Filistinli gruplar suçların işlendiği topraklarda devletin fiilen Filistin yönetimi olduğundan hareket etmişlerdi. Moreno Ocampo, “mahkemeye bir ülkenin başvurması gerekir. Grupların iddiası da Filistin yönetiminin gerçekte ilgili devlet olduğu” dedi. Filistinlilerin savları kısmen, İsrail’in 2006’da Gazze’den çekildikleri bu nedenle de bölge konusunda uluslararası hukuk önünde sorumlu olmadıkları iddiasına dayanıyor.”


The Times, başvurunun henüz yetki olup olmadığı yönünden incelendiğini belirterek incelemenin önemli sonuçlar doğurabileceğini şöyle aktardı:


“Mahkeme başvuruyu reddederse, bu Filistinlilerin kendilerini içinde buldukları hukuki kara deliğin teyidi olacak. Ancak bu durum İsrail’in sınırlarının dibinde bir Filistin devleti olmasından neden korktuğunu da açığa çıkarıyor. Roma Anlaşmasını imzalamış bir Filistin devleti, şimdiki mücadelelere gerek kalmadan İsrail’in suç işlediği iddialarını mahkemeye taşıyabilecek. İsrail için bir çözüm yolu, kendi komutanlarını soruşturarak belirlenen suçlardan yargılaması. Bu şekilde meselenin uluslararası hukuk yörüngesine girmesinin önüne geçilmiş oluyor.”


“MUHALEFETE YARADI”


The Guardian’da yer alan bir habere göre, Gazze’deki operasyonlar, İsrail’de iktidar partisinin aleyhine işliyor. Gazete, “Ülke seçime hazırlanırken operasyon konusunda kamuoyunda oluşan şüpheler, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun elini güçlendiriyor” değerlendirmesini yaptı.


The Guardian’daki yorum-haber şöyle:


“10 Şubat’taki seçime bir haftadan biraz fazla süre kala, anketler ve uzmanlar, iktidardaki en büyük iki partinin Gazze’deki üç haftalık operasyonla pek bir şey kazanmadığını gösteriyor. Koalisyonun liderleri, ‘Gazze’nin Hamas’tan arındırılması’ gerektiğini savunan Netanyahu karşısında ilerleme sağlayamadı. Haaretz gazetesi ve İsrail 10. kanalı için yapılan bir anket, Likud ve müttefiklerinin, 120 sandalyeli mecliste seçimi iktidardaki koalisyona 12 sandalye fark atarak kazanacağını gösteriyor. Gazze’deki operasyon konusunda ise katılımcıların yüzde 41’i operasyon başarılı oldu derken, yüzde 41’i de başarısız yanıtını vermiş.”


The Guardian haberinde ateşkesin uzatılması konusunda hükümetin iki kanadı arasında da görüş ayrılığı olduğu, Barak’ın bir yıllık ateşkesi desteklerken Livni’nin anlaşmanın Hamas’a meşruiyet kazandıracağına inandığı aktarıldı…

820760cookie-checkİsrail’e ‘savaş suçu davası’ açılabilir mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.