İsrail’in yol açtığı kirlilik tehdit ediyor

Fransız Le Figaro gazetesi, denize dökülen yakıtın oluşturduğu kara lekenin tüm Doğu Akdeniz’e yayılabileceğini, Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan’ın da tehdit altında olduğunu yazdı.

Le Figaro gazetesi, İsrail’in askeri operasyonlarının ülkenin güney bölgesini yerde bir ettiği Lübnan’da yaşanan trajedin diğer bir yönüne dikkat çekerek İsrail tarafından bombalanan depolardan denize dökülen 15 bin tona yakın yakıtın Doğu Akdeniz için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin de tehdit altında olduğunu belirten gazete şunları yazdı:

“İsrail taarruzunun insani bilançosunun her geçen gün daha da ağırlaştığı Lübnan’da başka bir felaketi ikinci plana itiyor: Beyrut’un 20 kilometre güneyindeki Ciye elektrik santralındaki yakıt depolarının 14 Temmuz’da bombalanmasının yol açtığı kara leke. Oysa (Lübnan) Çevre Bakanı Yakup Saaraf’a göre ürkütücü. Lübnan’ın ötesinde, Akdeniz’in tüm doğu sahilleri tehdit altında. BM Çevre Programı, bu çevre trajedisinin bölgesel bir boyutu olduğunu doğruluyor.”

Le Figaro, Lübnan Çevre Bakanı’nın halen 10-15 bin ton yakıtın Lübnan sahillerinde yayıldığını tahmin ettiğini belirten gazete, İsrail tarafından uygulanan hava ve deniz ablukası nedeniyle bu çevre felaketi ile mücadele edilemediğine dikkat çekti. Gazete, Bakanın lekenin Suriye’ye ulaştığını sandığını, diğer komşu ülkelerin hazırlıklı olmaları gerektiğini söylediğini de aktırdı.

Kara lekenin yayılmasındaki deniz akıntıları ve rüzgar gibi doğal faktörlerin oynayacağı role dikkat çeken gazete, doğudan rüzgar esmesi halinde Kıbrıs adasının çok yakında etkilenmesi beklendiğini belirtti. Gazete, kara lekenin yayılmasını önlemek için önlem alınamadığı için “Yunanistan ve Türkiye’nin aynı şekilde tehdit altında olduklarını” yazdı. (ANKA)

1133320cookie-checkİsrail’in yol açtığı kirlilik tehdit ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.