SSCB’yi dağıtan anlaşma kayıp

8 Aralık 1991 tarihinde Rusya’dan Boris Yeltsin, Ukrayna’dan Leonid Kravçuk ve Belarus’tan Stanislav Şuşkeviç Belovejskaya Puşça’da imzaladıkları gizli anlaşmayla SSCB’yi dağıtmışlardı.

1991 yılında Rusya, Belarus ve Ukrayna arasında imzalanan ve “Sovyetler Birliği’ni dağıtan anlaşma” olarak bilinen anlaşmanın aslının kayıp olduğu iddia edildi.

1991 yılında Rusya, Ukrayna ve Belarus tarafından Belovejskaya Puşça’da imzalanan ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni (SSCB) dağıtan anlaşma olarak bilinen metnin orijinalinin kayıp olduğu iddia ediliyor.

Russian Legal Information Agency’den Aleksey Bukçin’in haberine göre, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Yürütme Komitesi’nde anlaşmanın yalnızca kopyası bulunuyor. Belarus Dışişleri Bakanlığı’nda da anlaşmanın orijinali bulunmuyor.

BDT Yürütme Komitesi’nden bir yetkili, anlaşma imzalandığı zaman BDT’nin henüz kurulmadığını, ancak topluluk kurulduktan sonra anlaşmanın onaylı bir kopyasını elde ettiklerini söylüyor. Yetkili, anlaşmanın aslının bulunmamasının herhangi bir yasal sonuca yol açmayacağını savundu.

Belarus Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Andrey Savinyik ise, “belgeyi araştırdıklarını”, “arşivi araştırıp ne yapabileceklerine bakacaklarını” söyledi.

Belarus adına anlaşmayı imzalayan Stanislav Şuşkeviç, orijinal belgeyi Dışişleri Bakanlığı Protokol Departmanı’na teslim ettiğini, Belarus Dışişleri Bakanı Pyotr Kravçenko’nun da Puşça’dan ayrılırken yanına aldığını iddia etti. Kravçenko, kendisinin de anlaşmanın kopyası olduğunu ancak orijinalinin bulunmadığını söyledi.

Şuşkeviç kaç tane kopya imzaladıklarını hatırlamadığını söylerken, “Rusya, Ukrayna ve Belarus için 3 tane kopya imzalamış olmalıyız. Fakat bunun yanında, yalnızca bir belge olma ihtimali de var” dedi.

1991 yılında Belarus’ta Rusya, Ukrayna ve Belarus arasında imzalanan gizli anlaşma ile birlikte anlaşmayı imzalayan devletlerin bağımsız ve egemen oldukları tescil edilmiş ve SSCB fiili olarak dağıtılarak Bağımsız Devletler Topluluğu kurulmuştu. Solhaber

1373050cookie-checkSSCB’yi dağıtan anlaşma kayıp

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.