‘Üstü bıyık, altı sakal’ tartışması…

Naziler’e karşı savaşan ABD, İngiltere ve SSCB’nin savaşın sonunu belirleyen Yalta Anlaşması’nda Polonya’yı SSCB blokunda bırakmasını eleştiren Polonyalılar, 2’nci Dünya Savaşını’nın bitişini kutlanmalı mı tartışmasında ikiye bölündüler.

Hükümet Cumhurbaşkanı Kwasniewski’nin isteğine sıcak bakarken muhalefet Polonya’nın Yalta ile özgürlüğünü yitirdiğini öne sürerek Polonya’nın kutlayacak bir şeyi olmadığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Kwasniewski de SSCB, ABD ve İngiltere’nin de imzaları bulunan anlaşmayı politik olarak ve bütünüyle değerlendirmenin gerekli olduğunu vurgulayarak, Polonya’yı Nazier’den kurtararak özgürlüğüne kavuşmasını sağlayan Kızıl Ordu’ya olan minnet borcunun da unutulmaması gerektiğini söyledi.

YALTA ANLAŞMASI
1945 başlarında, Almanya’nın artık uzun süre savaşamayacağı ortaya çıkmıştı. Hitler’e karşı savaşan, ABD Başkanı Roosevelt, İngiltere Başbakanı Churchill ile SSCB’nin önderi Stalin Kırım Yalta’da toplandılar ve Almanya’nın koşulsuz olarak teslim alınması konusunda anlaştılar. Ayrıca savaş sonrası Avrupa’ya ilişkin planlar da yaptılar. Ocak 1945’te SSCB askerleri Oder Irmağı’nı Budapeşte’ye, nisan başında da Viyana’ya girdiler ve Berlin’e doğru ilerlediler. 25 Nisan’da Berlin’i kuşattılar. Kentin merkezindeki bir yeraltı sığınağından savunmayı yönetmekte olan Hitler savaşın yitirildiğini kavrayarak 30 nisan’da intihar etti. 9 Mayıs’ta İkinci Dünya Savaşı sona ermiş oldu…

1099640cookie-check‘Üstü bıyık, altı sakal’ tartışması…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.