İstanbul Bienali törenle açıldı

Açılış töreninde konuşan Bakan Günay, İstanbul Bienali’nin sadece Türkiye’nin değil, tüm Avrupa’nın sanat etkinlikleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu söyledi. Yaşamına sanatı katan, yaşamını sanatla renklendiren ve zenginleştiren ülkelerin uygarlık tarihinde izler bırakabileceklerini ifade eden Günay, ”Toplumsal gelişmişliğin ve kültürel derinliğin temel göstergesi hiç kuşkusuz sanattır” dedi. Günay, sanatın gelişmesi ve yeni özgün ürünler yaratılabilmesinin temel koşulunun özgürlük olduğunu kaydetti.

Kültür ve sanat alanında yapılanların, sergilenenlerin ve verilen desteğin, yaşlanan, yorulan ve kirlenmekte olan dünyayı daha yaşanabilir kılmaya dönük çabalar olduğuna inandığını dile getiren Günay,

”Bienalin bu yılki teması tam da bu inancımızın özlü bir anlatımı olarak ortaya çıkıyor. ‘Küresel savaş çağında iyimserlik imkansız değil, üstelik gerekli’ çok gerekli” diye konuştu.

Günay, küreselleşme olgusunun, tüm dünyayı kuşatırken ve karşı konulmaz bir ekonomik, kültürel ve toplumsal yeni dalga yaratırken, karmaşık, çelişkili, giderek olumsuz sonuçları ve yeni çatışmaları da beraberinde getirdiğini vurgulayarak, bu kuşatma karşısında yeni bakış açıları ve arayışların gündeme geldiğini söyledi.

Günay, ”Bu bienaller, uluslararası etkinlikler, sadece ülkelerin sınırlarını ortadan kaldırmakla kalmıyor, disiplinler arası sınırları da kaldırıyor. Herhangi bir biçim veya malzemenin tutsağı olmayan yeni ve özgün yapıtları ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

Günay, ayrıca bienalin, İstanbul’un kültür başkenti olarak uluslararası platformdaki yerine ve adına yakıştığını kaydetti.

1157450cookie-checkİstanbul Bienali törenle açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.