Starbucks telvesinde grev göründü

Sendika’ya göre Starbucks’ta uygulanan asgari ücret değişmezse, yakında kahve de yok!

“Küreselleşmiş Café” Starbucks’ın New York’dan sonra Chicago’daki işyerlerinde sendikalaşma tamamlandı. Sosyalist çizgide bulunan “The Industrial Worker of the World-IWW” adındaki 100 yıllık eski bir sendika Starbucks’da toplu işgörüşmelerine hazır olduğunu açıkladı.

Merkezi Seattle’da bulunan Starbucks’dan bu konuda bir açıklama yapılmazken, IWW bildirisinden şirketin sendikasızlaştırmak çabalarına ve çalışanları kapı önüne koyma tehditlerine karşın Chicago’da bulunan “kahvehanelerin” greve hazırlandığı öğrenildi. Chicago’dan önce NY’da örgütlenmeyi tamamlayan sendika halktan da gerekirse, Starbucks ürünlerini boykot etmeleri, bu yolla destek vermeleri yolunda çağrı yaptı.

Sendikaya göre, aşırı kâr oranlarıyla çalışan küresel kahve satıcısı Starbucks elemanlarına saatte 7,5 Dolar ödüyor. Çin Halk Cumhuriyeti dahil dünyanın hemen her yerinde şubesi olan Starbucks’ın tıpkı Coca-Cola gibi girmediği yerel pazar bulunmuyor.

“Dünyanın Sanayi Çalışanları” adıyla bilinen IWW, Amerikan işçi sınıfı tarihinde ünlü 1 Mayıs direnişleri ve sosyalist etkinlikleriyle tanınıyor. Üyelerine “Wobblies” adı verilen sendikanın 100 yıllık tarihi boyunca yer almış “Kapitalizmin yıkılıp yerine sosyalist düzen inşa edileceği” sloganı, eskiden olduğu kadar, şimdiki “patron sınıfını” pek ürkütmüyor.
Bununla beraber, öğrencilerin-aydınların-sanatçıların-çevrecilerin ilgisini çeken ürünler ve tanıtımların peşinde olan Starbucks’ın IWW örgütlenmesi karşısında bir parça kaygılandığı gözleniyor.

Konuya ilişkin sendikanın haberleri günü gününe www.starbucksunion.org  ve www.iww.org  sitelerinden Starbucks kahve-severlerine duyuruluyor.

1135930cookie-checkStarbucks telvesinde grev göründü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.