İstifa gerekçesini açıkladı

Amirallere suikast, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi dosyaların birleştiği Poyrazköy davasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanları emekli Oramiraller Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit, tanık olarak dinlendi.

Balyoz sanıkları emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu 8’i tutuklu 85 sanıklı Poyrazköy davasının 29. duruşması İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşmada ilk olarak Emekli Oramiral Metin Ataç dinlendi. Davanın tutuklu sanıklarından Koramiral Deniz Cora, Metin Ataç’a “Kendisine yönelik suikast planından haberdar olup olmadığını” sordu. Ataç ise, “Suikast planını asla duymadım. Şahsıma karşı böyle bir şey duymadım” cevabını verdi.

Cora’nın “Size karşı bir faaliyette bulunmam mümkün mü?” sorusuna ise Ataç, “Mümkün değil, buna asla inanmıyorum. Deniz amiral açısından böyle bir şey beklemem mümkün değil” cevabını verdi.

“AKLINI KAÇIRMADIYSA BANA SUİKAST YAPAMAZ”

Balyoz davasından tutuklu bu davanın tutuksuz sanık emekli Tuğamiral Fatih Ilğar ise, Metin Ataç’a “Karargah içinde sizden habersiz toplantı olur mu?” diye sordu. Ataç, “Karargah 800 kişi. Normal şartlarda karargah içindeki faaliyetlerden haberdar olurum. İllegal bir şey oluyorsa bilmem bunu tabii. Bilemiyorum ki” ifadelerini kullandı.

Tutuksuz sanıklardan Teğmen Faruk Akın’ın, “Deniz Harp Okulu’ndan yeni mezun olmuş bir subay size karşı bir faaliyette bulunabilir mi?” sorusunu Ataç, “Deniz Harp Okulu’ndan mezun olmuş bir subayın asla ve asla böyle bir faaliyet içinde olmaması gerekir. Asla böyle bir şey yapacaklarına inanmıyorum. İmkansız. Tabii aklını kaçırmadıysa. Asla ve asla inanmıyorum” diye cevapladı.

Akın’ın “Bizim rütbemizde birinin sizin yanınıza yaklaşması kolay mı?” sorusu üzerine ise Ataç, “Harp Okulu’nu ziyaret ettiğimde teğmenlerle oturup yemek yiyoruz. Suikast anlamında, korumalarım var zaten” diye konuştu.

“O İHBAR MEKTUBU BANA DA GELMİŞTİ”

Balyoz davasınını tutuklu sanığı bu davada tutuksuz yargılanan Ali Türkşen ise, Poyrazköy’de mühimmatların bulunmasına neden olan 21 Nisan tarihli ihbar mektubunun daha önceden Metin Ataç’a ulaşıp ulaşmadığını sordu.

Ataç ise, 5 Şubat tarihinde bu ihbar mektubunun kendisine ulaştığını, kendisine bu yönde yüzlerce ihbar mektubu geldiğini söyledi. Ancak Ataç, bu ihbar mektubuyla ilgili bir işlem yapmadığı da sözlerine ekledi.

“HEPSİNE İNANCIM TAM VE HALEN DE ÖYLE”

Ataç’ın ardından eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit tanık olarak ifade verdi.

Yiğit’e ilk olarak soru soran tutuklu sanık emekli Koramiral Deniz Cora, “Size suikast yapılacağı iddia edildi. Siz böyle bir şey duydunuz mu?” diye sordu. Yiğit ise, “Kesinlikle duymadım. Deniz Harp Okulu mezunu hiçbir öğrenci böyle bir şey düşünmez” dedi.

Tutuklu sanıklardan emekli Tuğamiral Fatih Ilgar son görev yerine Yiğit’in kendisini atadığını belirterek, “Hakkımda çıkan haberlerden sonra beni böyle hassas bir noktada görevlendirirken şüphelenmediniz mi?” dedi.

Yiğit ise, “Bütün personelim manipülatif dijital belgelerle suçlanıyordu. Ben hiçbir zaman hiçbirinden şüphe duymadım. Hepsine inancım tam ve halen de öyle” dedi.

“PERSONELİNİZİN HAKKINI YASAL ÇERÇEVEDE KORUYAMIYORSANIZ BEN BU MESLEĞİ YAPMAM”

Yiğit, “Kafes eylem planını gördünüz mü?” sorusuna ise,”Gördüm. 15 dakika inceledim ve onlarca maddi hata gördüm. Bunun askeri bir personel tarafından hazırlanamayacağını anladım” dedi.

Eşref Uğur Yiğit’e, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanlarıyla birlikte istifa etmesiyle ilgili “Neden emekli oldunuz?” sorusuna sorulunca Yiğit, “Bu soruya cevap vermek istemiyorum. Çünkü bu tek başıma aldığım bir karar değildi. Ancak personelinizin hakkını yasal çerçevede koruyamıyorsanız ben bu mesleği yapmam” dedi.

“HİÇBİR SUBAYIMIN BANA SUİKAST İÇİN YAKLAŞMAZ”

Kendisine suikast düzenleyeceği iddia edilen tutuksuz sanık Teğmen Faruk Akın’ın, “Yeni mezun olmuş bir Teğmenin suikast yapmak için yanınıza yaklaşması kolay mıdır?” sorusu üzerine Yiğit, “Hiçbir subayımın bana suikast için yaklaşmaz. Onlar bana en fazla sevgiyle bakarlar. Benim sizleri şahsen tanıdıktan sonra geleceğe olan güvenim arttı. Sizlerle gurur duydum. Gerek Albaylarım, gerek Teğmenlerimle ve diğer tüm subaylarımla ilgili böyle bir şüphe duymam. Aklımın ucundan bile geçmedi” dedi.

Duruşma sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. Cem TURSUN / İSTANBUL, (DHA)

1394970cookie-checkİstifa gerekçesini açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.