Straw Kıbrıs yolcusu

Straw’un adaya gerçekleştirmesi olası ziyaretiyle ilgili takvimin henüz belirlenmediğini yazan Rum basını, Papadopulos yönetiminin, Straw’un Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la görüşmek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelme niyetine karşı çıkmakta olduğuna dikkat çekti.


LONDRA KOLLARI SIVIYOR


Politis gazetesi, “Jacques Straw Geliyor – Talat’la Görüşme Niyetine Lefkoşa Yeşil Işık Yakmadı- İngiliz Bakan Aynı Dönemde, Gündeminde Kıbrıs Sorunuyla Ankara’ya Gidecek” başlık ve spotlarıyla


yansıttığı haberinde, Londra’nın önümüzdeki günlerde Kıbrıs sorununa aktif şekilde dâhil olmaya hazırlandığını haber verdi.


Gazete edindiği bilgilere dayanarak, İngiltere Dışişleri Bakanı Jacques Straw’un Ocak ayı sonlarında Ada’ya resmi ziyarette bulunmak niyetinde olduğunu, ziyaretin kesin tarihinin henüz belirlenmemesine rağmen bu ziyaretin, Straw’un Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretle alakasız olmadığını yazdı, özetle şöyle devam etti:
“Lefkoşa’daki hükümet çevreleri, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın ziyaretini -eğer gerçekleşirse- Başkan Papadopulos’un kısa süre önce gerçekleştirdiği Londra ziyareti sırasında iki hükümet arasında uzlaşılan yapılandırılmış diyalog çerçevesine dâhil ediyorlar. Ancak Jacques Straw’un gündeminin ilk sırasında Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına dönük çabaların yeniden başlaması ihtimalinin yer alacağına inanılıyor. Edindiğimiz bilgiler ise Straw’un Mehmet Ali Talat’la görüşmek niyetinde olması nedeniyle bu aşamada Kıbrıs hükümetinin ziyaretin gerçekleştirilmesine yeşil ışık yakmadığı yolundadır.


İngiliz Bakan önce Ankara’yı ziyaret edecek. Türk kaynaklarına göre Straw Ankara’da Kıbrıs sorununu, Türkiye-AB ilişkilerini, Gümrük Birliği’ni Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de kapsayacak şekilde genişleten Ek Protokolü ve İran meselesini görüşecek. Yine aynı kaynaklara göre İngiliz Dışişleri Bakanı’nın Türk dengi Abdullah Gül’le görüşmelerinde öncelikli konu Kıbrıs sorunu olacak. Türk tarafının Mali Yardım Tüzüğü’nün Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nden tamamen ayrılmasını reddetmesinden sonra dondurulan Kıbrıslı Türklere yönelik tüzükler konusunun da görüşülmesi göz ardı edilmiyor…”


Bu arada Fileleftheros gazetesi de; “Jacques Straw Lefkoşa’ya – Görüşmelerinin Odak Noktası Kıbrıs Sorunu – İngiliz Dışişleri Bakanı Ocak Sonunda Lefkoşa ve Ankara’ya Gezi Planlıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Ocak ayı sonlarında Ankara ve “Lefkoşa”yı ziyaret ederek Kıbrıs sorununu görüşmeyi planlamakta olduğunu bildirdi.


“İLK ESASLI MÜDAHALE…”


Gazete edindiği bilgilere dayanarak; Straw’un bu ziyaretinin, Başbakan Yardımcısı John Prescott’un geçen Ekim ayında Lefkoşa’yı ziyaret etmiş olmasına rağmen, İngiltere’nin KKTC’de ve Rum tarafında gerçekleştirilen referandumlardan sonra Kıbrıs sorununa ilk esaslı müdahalesi olduğunu yazdı, şunları ekledi:


“Halihazırda, 2005’in ikinci yarısında AB dönem başkanı olarak Kıbrıs’la ilgili önemli yardımlarda bulunduğu Ankara’ya, Straw’un Türk dengi Abdullah Gül’le görüşme gündeminin ilk sırasında Kıbrıs sorununun yer alacağı iletildi. Bu aşamada İngiltere’nin, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlara ilişkin niyetleri hakkında herhangi bir gösterge bulunmuyor. Ancak; İngiliz unsurunun önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak meselelere kendi reçetesiyle ‘çözümler’ getirmeye çalışacağı da ortadadır. Mesela, Gümrük Birliği Ek Protokolü’nün Ankara tarafından hayata geçirilmesi konusu… Ve muhtemelen Kıbrıslı Türklere yönelik AB tüzükleri konusu… Buna paralel olarak İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kofi Annan’ın bölgeye göndermeye karar vermesi halinde BM temsilcileri için zemin de hazırlamaya çalışacak…”


Simerini gazetesi ise ilgili haberini, “İngiltere Dizginleri Alıyor – Straw’un Ankara ve Lefkoşa’yı Ziyaretleri -Türkiye Annan Planı’nın Yeniden Gündeme Gelmesinde Israrlı -Cherie Blair Konusu” başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı.

786800cookie-checkStraw Kıbrıs yolcusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.