Stres işaretlerini tanımayı öğrenmek

I.  Stres işaretlerini tanıma:


(A) Fiziksel işaretler ve belirtiler:
1-Zayıf huzursuz uyku  ve kötü rüyalar
2-İştah kaybı, düzensiz  yeme
3-Yorgunluk,  halsizlik,  çok düşük enerji
4-Açıklanılmayan  kaslarla ilgili  ağrılar ve  acılar
5-Midede  sıkı, karmakarışık  duygu
6-Nefes darlığı
7-Kalp atışı  çarpması
8-İdrar çıkarmak için sık sık olan dürtü
9- İshal
10-Kusma


(B) Psikolojik işaretler (davranışsal ve duygusal belirtiler)
a) Sinirli, yerinde duramayan veya huzursuz  davranış
b) Alınganlık ve tahammülsüzlük
c) Öfkelenmek için kolayca tahriklere kapılma
d) Küçük şeylere ağlama
e) Aksilik (Karamsarlık)
f) Düşük benlik itibara sahip olma
g) Alışılagelen faaliyetler veya arkadaşlara ilgi kaybı
h) Farklı şekilde davranma, isyankarlık
i) Morali bozuk, intihar eğilimleri


 (C) Akademik işaretler
1. Kötü  notlar
2.Çalışmalarda ilgi yoksunluğu
3.Çalışırken konsantrasyonun düşük seviyeleri
4.Ağırdan alma, çalışmaya başlamayı istememe
5.Testlerde gerilimlere/arka çevirmelere  ilişkin performans


II-Etkin çalışma alışkanlıkları:


Çalışma yeteneklerinizi geliştirmek ve stres sıkıntısını azaltmak için bazı  ipuçları:


*Plan


*Nispeten dikkat  dağıtıcı şeylerden uzak ve iyi  aydınlatılan  tahsis edilmiş  bir çalışma yerine sahip olmak.


*Her konu için tayin edilen zamanı ve konuları akıllıca bölerek,  çalışma için bir zaman çizelgesi hazırlayın. Çalışma için her gün iki konuya  çalışmaya başlayın. Öyle ki, sıkıntı içinizi basmasın. Öncelikli olarak, her gün, zor bir konuyu kolay biri ile birleştirin.


*Çalışırken, ayrı bir kopya içinde notlar alın  veya kısa noktalara önem verin. Okuyarak ve ondan sonra yazarak  aktif bilgiyi işlemek,  pasif okumaya göre üstündür.


*Zor bölümleri / kısımları  yeniden öğrenin ve onları arkadaşlarınıza ve ailenize açıklayın, çünkü o, bellek süreçlerini kuvvetlendirir.


*Kolay hatırlama için bilgiyi  organize etmek için grafikler, tablolar, diyagramlar, haritalar ve saire  kullanın.


*Konsantrasyon seviyelerini optimize etmek için   sürekli çalışmanın 40-45 dakikası  sonrası, 5-10 dakika  kısa molalar verin.


*Zihinsel olarak taze olduğunuz zaman, zor bölümleri  çalışmaya başlayın.


*Her günün sonunda,  gerçekten ne kadar çalıştığınızı  zaman çizelgenize  not edin. Bu, size gelişmenizi izlemenize izin verecektir.


*Model soru kağıtlarını ciddi olarak cevap verme  veya taklit sınavlar alın.


*Tatmin edici ilerleme için kendi kendinizi , en çok sevilen bir atıştırma/ dondurma / fazladan bir saat dinlenme / telefonda konuşma veya internette gezinme ile kendinize ikram ederek,   mükafatlandırın.


III-Gevşemek için birkaç basit yöntem:


-Derin nefes alma:  Rahat bir duruşta, her gün 15-20 dakika oturun veya boylu boyunca  uzanın ve birkaç saniye nefesi  tutarak, ve  ondan sonra  sistematik bir tarzda havayı yavaş olarak ve tamamen nefes vererek,     yavaş derin nefesler alma alıştırması yapın.


-Hayalinde canlandırma: Derin nefes aldıktan sonra,  bellek veya  hayal gücü  vasıtasıyla  tekrar yaratabileceğiniz  hoş  deneyimlerin  görsel  görüntüleri   ile  daha fazla  dinlenmek için  devam edebilirsiniz.


-Pozitif düşünme: Stresin etkisini azaltmada en büyük meydan okumamız, kendi beynimizdir ve bizim düşünme kalıplarımızdır.  Gerçekten, nasıl düşündüğümüz ve kendi kendimize ne söylediğimiz,  nasıl hissettiğimizi  kontrol eder.


-Yeterli  beslenme: Öğrenciler,  geniş kapsamlı iyi olmalarına zarar veren,  sınavlarına  koşuşturmada diyetlerine  çoğu kez yetersiz dikkat eder.  Düzenli olarak yeme ve sağlıklı yiyecek alışkanlıkları,  etkin olarak işlev yapabilmek için  gerekli besinleri  sağlayarak,   strese dayanıklı  bir beden ve akıl  garanti edebilir.


-Egzersiz (alıştırma) yapın:  Egzersiz  yapmayı, sınavlar için çalışırken, bu vakit kaybetmekten başka bir şey değil düşünebilmenize karşın, o, aslına bakılırsa, aksinedir. Fiziksel faaliyet, ister bisklete binme, aerobik, yüzme, tenis, futbol  ister hareketli bir yürüyüş bile   olsun, gerilimi  serbest bırakmada yardımcıdır  ve aynı zamanda öğrenciyi sakinleştirir.  O, daha iyi kan akışı ile  kanda sağlanabilir daha çok oksijen yaparak,  beden ve aklı  canlandırır. Bu, gerçekten,  beynin daha iyi düşünmesine ve daha hızlı öğrenmesine  yardım eder. En az yarım saat günlük egzersiz, sınav hazırlıklarına katlananlar  için zorunludur.


-İyi Uyku: Sağlıklı bir hayat tarzını benimsemenin üçüncü  en önemli cephesi, günlük,  gecenin rahatının bir deliksiz uykusunu  garanti etmektir.


-Onu görüşün:  Anne babanız, kardeşler, arkadaşlar ve öğretmenler gibi, anlayışlı  kişi  ile  çok dikkat ederek konuşmak, omuzlarınızdaki stres yükünü alıp götürür. Onlarla problemlerinizi çözmenin zorlukları, evhamı ve tartışma yollarını paylaşın. 


-Dinsel  yardımlar: Dua edin, meditasyon yapın, Allah’a  veya inandığınız herhangi daha yüksek bir güce  konuşun.


Hatırlayın, her çocuk, seçkin bir kimse (iyi bir  adam)   olmayabilir. Bir çocuk, eğer anne babalar ve   yaşlılar, tüm zamanlarda, anlayışlı,  empatik  ,  sakin ve destekleyici  ise,   iyi yapacaktır.


*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den tercüme edilmiştir.
http://www.pekiyi.150m.com    
[email protected]


 


 

714850cookie-checkStres işaretlerini tanımayı öğrenmek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.