Suriye ile sınır kapıları kapatılıyor

Türkiye, Suriye’ye karşı ekonomik yaptırım kararı aldı. Suriye ile tüm sınır kapıları bugünden itibaren kapatılıyor. Türk TIR’larının Suriye’ye gidemeyeceğini belirten Bakan Zafer Çağlayan, Suriye’den gelip geri dönen ve transit geçiş yapacaklara kapıların açık olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile tüm sınır kapılarının bugünden itibaren kapatılacağını açıkladı.

900 kilometrelik sınır boyunca Suriye ile 13 adet sınır kapısı bulunuyor. Cilvegözü (Hatay), Öncüpınar (Kilis) ve Karkamış (Gaziantep) dışındakiler zaten fiili olarak kapalı bulunuyordu. Geçtiğimiz günlerde Türk TIR’ları yağmalanmış ve yakılmıştı.

Sınır kapılarının kapatılması sadece TIR geçişlerini etkileyecek; sığınmacıların durumunu değiştirmeyecek.

ÇAĞLAYAN: TRANSİT GEÇİŞTE KAPILAR AÇIK

Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk TIR’larının Suriye’ye gidişinde gümrük kapılarının kapandığını söyledi.

Bakan Çağlayan, söz konusu kararın Türk vatandaşları ve nakliye araçlarının güvenliği açısından alındığını vurguladı.

Ancak Çağlayan, Suriye’den Türkiye’ye gelip mal alarak geri dönenler ve Türkiye üzerinden transit geçiş yapacak olan Suriye araçlarına gümrük kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

Suriye ile ticaretin 337 milyon dolar mertebesine düştüğünü belirten Zafer Çağlayan, bunun yaklaşık 110 milyon dolarının da elektrik enerjisi ihracatı olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticarete ilişkin de bilgiler veren Çağlayan, şöyle konuştu: “2012 Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’den Suriye’ye yük taşımamız 5 bin 244 TIR. Oysa geçen yılın aynı döneminde 36 bin 966 TIR’dı. Buradan da gördüğünüz gibi yüzde 87 düşüş var. Transite baktığımızda Suriye üzerinden 9 ülkeye yaptığımız ihracatta da bu yılki rakam 5 bin 757’ye düşmüştür Ocak-Mayıs itibariyle. Yüzde 70’lik bir düşüş gerçekleşmiştir. Geçen yıl da 2011 Ocak Mayıs dönemindeki transit TIR sayımız 19 bin 288’di. Buna karşılık Suriye’den Türkiye’ye gelen ikili taşımada yüzde 18’lik bir düşüş varken, bilhassa Suriye’den boş gelip Türkiye’deki ihraç ürünlerini Suriye’ye götüren TIR’lar vardı. Şu anda taşımalar, ihracatın büyük bir kısmı bu şekilde yapılıyor. ”

1349600cookie-checkSuriye ile sınır kapıları kapatılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.