Suriye ordusu iki kuzey kentine girdi

Suriye devlet televizyonunun yayınladığı görüntülerde askeri birliklerin Maaret el Numan ve Han Şeyhun’a girdiği görülüyor. Her iki yerleşim birimi de başkent Şam ile ülkenin kuzey kesimlerini bağlayan yol üzerindeki önemli noktalar.

Suriye ordusunun iki kenti kontrol altına alarak Şam-Halep bağlantısını kesme ihtimali olan isyancıları etkisiz hale getirmeyi amaçladığı beliritiliyor.

Muhalif kesimlerden yapılan açıklamada her iki kentten de binlerce kişinin ordunun şiddetine maruz kalmamak için kaçtıkları açıklaması yapıldı.

Bu arada, AP’ye konuşan Suriyeli insan hakları savunucusu Mustafa Osso bugün, çoğunluğunu 16 yaşından büyük erkeklerin oluşturduğu, en az 300 kişinin tutuklandığını söyledi.

BM tepkili

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un Suriye lideri Beşar Esad’la görüştüğü ve Esad’a “kendi insanlarını öldürmeyi durdurması” çağrısında bulunduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan bir ara rapor ise Şam yönetimini vatandaşlarının temel haklarını ihlal etmekle suçladı.

Raporda, üç aydır devam eden protestoları bastırmaya çalışan hükümetin çoğu silahsız olan sivillere karşı askeri güce başvurması sonucu şimdiye kadar en az 1.100 kişinin öldüğü belirtildi. Bazı kaynaklar bu sayıyı 1.300 olarak veriyor.

Gözaltına alınanların sayısının da 10 bini bulduğu kaydediliyor.

Raporu kaleme alan uzmanlar, Suriye’ye girişlerine izin verilmediği için bu verileri insan hakları gruplarına dayandırdıklarını söylüyor.

Bu arada Suriye ordusunun Cizr el Şuhur bölgesindeki operasyonları ardından sınırından geçerek Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı dokuz bine yaklaştı.

1296280cookie-checkSuriye ordusu iki kuzey kentine girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.