‘Susuzluğun nedeni özelleştirme’

İngiltere, son 100 yılın en ağır kuraklığını yaşarken, temel hizmetlerin özelleştirilmesinin doğru olup olmadığını tartışıyor.


Daily Mail gazetesi yazarlarından Edward Heathcoath Amery, Thames Water’un sahibi Alman RWE Holding’i, “özelleştirmeye kötü örnek olmakla”suçladı.


“VURGUNCU KARI”


Amery, Alman şirketinin suyu işletme tarzının kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkanların tüm iddialarını doğruladığını belirtirken, Thames Water’u “gündüz gözüyle adam soymak” ile suçladı.


Amery, hizmet kalitesinde düşme olmayacağı vaadi ile Londra’nın su dağıtımını üstlenen RWE’nin gerekli alt yapı yatırımlarını yapmadan en kısa zamanda fahiş karlar elde ettiğini vurguladı.


“HİZMET KÖTÜ, İSRAF ÇOK, KAZANÇ GANİ”


Bu arada bahçe bakımına meraklarıyla tanınan İngilizler, kuraklık yüzünden bahçe sulamanın yasaklanmasını istemesiyle çileden çıkarken, gerekli en basit yatırımları yapmayarak su darlığına neden olan şirketin bir yandan da karını artırmasından dolayı deliye döndü.


Thames Water’un geçen yıl karını bir yıl öncesine göre yüzde 31 artırdığını hatırlatan yorumcular, özelleştirme ihalesini 6 yıl önce kazanan ana şirket RTW’nin o tarihten beri pay sahiplerine yaklaşık 1 milyar sterlin kar payı dağıttığını ve bu paranın çoğunu Almanya’ya transfer ettiğine dikkati çekiyor.


Londra’nın suyunun bir Alman şirketinin elinde olması İngilizlerin milliyetçi duygularını da tahrik ediyor. Alman şirketini yaz ortasında kenti susuz bırakmakla suçlayan bir Daily Mail okuru, ”Bir Alman şirketinin Almanya’da böyle davranmasına izin verilir miydi?” diye soruyor.


Su darlığının esas olarak kuraklıktan değil, su dağıtımı için zorunlu alt yapı yatırımlarının yapılmamasından kaynaklandığını bilmek Londra halkının öfkesini daha da artırıyor.


Halktan su kullanımını azaltmasını isteyen Thames Water, Londra’nın kimi semtlerinde boruların yaşı 150 yılı bulan dağıtım şebekesini yenilemediğinden, kente ayrılan suyun yüzde 33’ü sızıntıyla israf oluyor.


Londra şebekesinden günde 197 milyon galon ya da olimpik boyutta tam 350 yüzme havuzunu dolduracak miktarda suyun, boruların bakımsızlığı yüzünden sızarak heba olduğuna işaret eden İngilizler, sağladığı yüksek kara rağmen alt yapı yenileme yatırımlarından kaçınan şirkete diş biliyor.


 

792260cookie-check‘Susuzluğun nedeni özelleştirme’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.