Suudi kadınlar kontak çeviremedi

Aktivistler, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan “uyarılar” nedeniyle 26 Ekim’deki eylemi iptal ettiklerini duyurdu. Ancak Necla el Hariri isimli bir aktivist, bu iptal kararının eylemlerinden vazgeçtikleri haline gelmediğini, belirli bir günde eylem yapmak yerine bunu geniş bir zamana yaydıklarını söyledi.

Birçok kadın ise İçişleri Bakanlığı tarafından arandığını, uyarılar yapıldığını ve cumartesi günü direksiyon başına geçmemeleri için söz vermelerinin istendiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur el Turki de “Suudi Arabistan’da kadınların araba sürmesinin yasaklandığı bilinen bir şey ve bu yasağa karşı gelenler, protesto edenler için yasalar uygulamaya koyulacaktır” dedi. El Hayat gazetesinde dün çıkan haberde, el Turki’nin kampanyaya internet üzerinden destek verenleri bile uyaran sözleri yer almıştı. Bakanlık da çarşamba günü yaptığı açıklamasında kamu huzurunu engellemeye yönelik her türlü girişime karşı harekete geçileceğini duyurmuştu.

Bugünkü eylemi organize edenlerden biri olan Manal el Şerif, 2011 yılında direksiyon başındaki çekilmiş görüntülerin internette paylaştığı için 9 gün boyunca gözaltında tutulmuştu. Aynı yıl Suudi yetkililer direksiyon başına geçen çok sayıda kadını yakalayıp, bir daha araba sürmeyeceklerini bildiren kağıtlar imzalatmıştı.

Kadınlara araba kullanmanın yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da birçok kadın yasadışı olarak araba kullanıyor.

1399880cookie-checkSuudi kadınlar kontak çeviremedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.