‘Suudi rejimi düşerse, dünya değişir’

Fawaz Gerges, Suudi Arabistan’da rejimin muhtemelen düşmeyeceğini ancak düşmesi halinde dünyanın değişeceğini söyledi. Gerges Batı ülkelerinde geçmişte enflasyonda gözlenen iki büyük artışın, 1973’te Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in Amerika’nın İsrail’i silahlandırmasını protesto edip petrol arzını sınırlandırmasını ve 1979’da İran’daki devrimi izlediğini yazdı.

“HALK YÖNETİME KATILMAK İSTİYOR”

Guardian da “Değişme ihtiyacı” başlıklı başyazısını, Suudi Arabistan’a ayırdı.

Gazete, Suudi egemen sınıfının, komşu ülkeler Bahreyn’le Yemen’deki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirtti.

Guardian’a göre; Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın, memur maaşlarının yüzde 15 artırılması, öğrencilere ve işsizlere daha fazla yardım yapılaması, ev kredisi olanaklarının artırılacağının açıklamasının nedeni de bu… Gazete Bahreyn’deki Şiilerin güç kazanmasının Suudi Arabistan’daki Şiilere de cesaret vereceğini, içişlerine sürekli karıştığı Yemen’deki bir değişimin de Suudi Arabistan için tam bir kabus olduğunu öne sürdü.

Yazı şöyle devam etti:

“Bazen öyle bir noktaya gelinir ki, ne kadar cömert olursa olsun, bir hükümetin halkına, hediyelerden daha anlamlı birşey vermesi gerekir. Çöldeki aşiret liderlerinin himayeye dayalı tarzı, dünyanın en büyük petrol üretim kapasitesine sahip modern bir devletle örtüşmüyor. Kraliyet Ailesi’nin reformcu üyelerinden Talal bin Abdül Aziz’in geçen hafta BBC’ye konuşurken söylediği gibi, sıradan Suudiler sadece iktidardan faydalanmayı talep etmiyor, iktidardan da pay istiyor.”

1282600cookie-check‘Suudi rejimi düşerse, dünya değişir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.