‘Suudi, Türkiye ve Katar’a yakınlaştı’

“Riyad ve Ankara’nın arası Müslüman Kardeşler’in 2011’de Arap ayaklanmalarındaki rolü nedeniyle açıktı. Türkiye ve Katar Müslüman Kardeşler ile bağlantılı grupları desteklemişlerdi. Suudi Arabistan ve müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ise Arap birliğini savunan grubu tehdit olarak görmüşler ve onun bölgedeki operasyonlarını baltalamak için çalışmışlardı.”

Financial Times’a konuşan Beyrut merkezli Carnegie Orta Doğu Merkezi’nin direktörü Lina Khatib’e göre Suudi Arabistan artık İran’a karşı Sünni güçleri bir araya getirmek için Müslüman Kardeşler’i koruyan ülkelerle birlikte çalışmak istiyor.

Gazeteye göre Suudi Arabistan’da geçmişte, farklı prensler Suriye’de cihatçı ya da Batı yanlısı gruplara destek vermiş, dönemin kralı Abdullah ise ABD’yi protesto edip ülkede yaşananlarla pek ilgilenmemişti. Şimdi ise Suudi Arabistan’ta farklı sesler azalıyor. Birçok Suriyeli isyancı da, Yemen’deki hava saldırılarının, Riyad yönetimi ve müttefiklerinin Suriye’de de daha aktif olacaklarının sinyali olarak görüyor.

Muhalifler geçen ay ülkenin kuzeyinde İdlib kentini ele geçirmişlerdi. Suriye’nin güneyinde ise Hizbullah saldırısını püskürtüp, gözlerini başkent Şam’a 100 kilometre uzaktaki Dera kentine dikmişlerdi.

‘Muhalifler iki cephede ilerliyor’

Financial Times’taki haberden bazı satırlar şöyle:

“Devrimin başlangıcından bu yana muhalifler ilk kez aynı anda Suriye’nin hem kuzeyinde hem güneyinde ilerliyor. Muhalifleri destekleyenlerin iki operasyon merkezi, ki bunların biri Türkiye’de Ankara ve Doha, diğeri Ürdün’de Suudi Arabistan ve Batılı müttefiklerince kullanılıyor, eşgüdüm içinde çalışıyor gibi görünüyor.

Gazetedeki haber iki Suriyeli aktivistin şu yorumlarıyla noktalanıyor:

Safi El Hamawi: Esad hala hava gücü ile ya da özgürleştirdiğimiz bölgeleri bombalayıp zaferlerimizi ortadan kaldırarak birçok muharabe kazanıyor. Eğer dış güçler uçaksavar füzeleri gönderselerdi, askeri açıdan zafer kazanacağımızı bilirdik.

Tarık Abdelhak: Suriye’de artık hiçbir grubun kendisiyle ilgili kararları almasına izin verilmiyor. Bu, ülkemizi yok edecek.

1450110cookie-check‘Suudi, Türkiye ve Katar’a yakınlaştı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.