İsveçli kadınların dayak isyanı

Başkent Stockholm’un Sergels Torg Meydanın’da düzenlenen protesto gösterisinde yüzlerce kadın aile içi şiddeti protesto etti. Toplantıda göçmen kökenli kadınların çokluğu dikkati çekti.

“Aşka evet, dayağa hayır!”diye bağıran kadınlar, yaptıkları konuşmalarda, bir zamanlar kadınların dünyada en fazla haklara sahip oldukları İsveç’in son yıllarda “dayakçı”bir ülke haline gelmesi eleştirildi.

Ağustos ayında, İsveç’in en günlük gazetelerinden Aftonbladet’in AB kaynaklarından elde ettiği bilgilere dayanarak verdiği habere göre,İsveç, AB içinde kadına en çok dayak atılan ülke haline geldi.

Aftonbladet’in araştırmasına göre, her yıl yüzde 20 oranında artan İsveç’te kadına yönelik şiddet,bu yılın ilk altı ayında yüzde 23’e tırmandı. Mayıs- Temmuz ayları arasında kadına yönelik 732 şiddet olayı meydana geldi.Şiddetle karşılaşan her 10 kadından sadece biri şikayette bulunuyor.Bu durumda şiddete uğrayan kadın sayısının açıklanandan fazla olduğu tahmin ediliyor.

21 Ekim’de Pitea kentinde 38 yaşındaki bir kadının sevgilisi tarafından dövülerek öldürülmesinden sonra kadın sığınma evlerinin arttırılması için açılan kampanyada 750 bin kron toplandı.

Öte yandan, İsveç Kadın Sığınma Evleri Birliği Başkanı Ireen Von Wachen’in verdiği bilgiye göre, ülkede yaklaşık 9 bin kadın yakınlarının şiddetinden korunmak için gizli yaşıyor. 5 bin kadın da ayrı gerekçeyle ülkeyi terk etti.

1118060cookie-checkİsveçli kadınların dayak isyanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.