İsveç’te de 16 kadın töre kurbanı

Ülkede, son 10 yılda  15-50 yaş arası kadınlara yönelik şiddette ise  yüzde 20 oranında artış kaydedildi. Yetersiz hale gelen kadın sığınma evlerinin arttırılması  için harekete geçildi.

İsveç Polisi ile İsveç Ulusal Kadın ve Genç Kız Sığınma evleri  Organizasyonu (ROKS) tarafından Birleşmiş Milletlere sunulmak üzere hazırlanan bir raporda yer alan polis kayıtlarına göre, ülkede kadına yönelik  şiddetin  tırmanma göstermesi nedeniyle sığınma evlerinin sayısı yetersiz hale geldi.

İsveç polisi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bütçeden polise ayrılan payın bittiğini  belirterek,  17 Eylül 2006’ da yapılacak genel seçimlerden sonra  ek ödenek için harekete geçileceğini bildirdi.

ROKS Organizasyonu tarafından Birleşmiş Milletlere  sunulan rapora göre, 2006 yılının  ilk dört ayında  çoğu göçmen kökenli 16 kadın, ahlaki nedenlerle eşleri, sevgilileri ,birlikte yaşadıkları kişiler veya akrabaları tarafından öldürüldü.

İsveçli kadınlar en çok kendi  evlerinde veya birlikte  yaşadıkları erkek arkadaşlarının evinde şiddetle karşılaşıyorlar.

İSVEÇ’Lİ DE KADIN DÖVER…

Öte yandan,Dünyanın en gelişmiş kadın haklarına sahip ülkesi İsveç, AB içinde de çok kadın döven ülke haline geldi

İsveç Suç ve Suçluları Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, dayak yiyen her 10 kadından sadece birisi polise başvuruyor…

Kadına yönelik şiddet,her yıl ortalama yüzde 20 oranında artarken,geçen yılın ilk altı ayında bu oran aşıldı ve yüzde 23’e ulaştı .2005 yılının sadece Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki 3 aylık dönemde ülke çapında kadına yönelik 732 şiddet olayı meydana geldi.

HER 10 KADINDAN BİRİSİ BAŞVURUYOR

1994  1800 olan kadına yönelik şiddet olayı sayısı, 2002’de 2185’e, 2004 yılında da 2631’e yükseldi.

Suç ve Suçluları Araştırma Merkezi’nin verilerine göre,çeşitli nedenlerle şiddetle karşılaşan her 10 kadından sadece biri polise başvuruyor.Bu durumda,şiddete uğrayan kadın sayısının açıklanan rakamlardan daha fazla olmasından endişe ediliyor.

Şiddetle karşılaşan kadınların çoğunluğunu da  yabancılar oluşturuyor…

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Amargi feminist dergi…

1135620cookie-checkİsveç’te de 16 kadın töre kurbanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.