İsviçre de Schengen’ci oldu

İsviçre, AB üyesi değil; ancak uzun müzakereler ve Brüksel’le yapılan bir dizi ikili anlaşmaların ardından 2005’te Schengen Anlaşması’na onay vermişti.

Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya ve Lihtenştayn’la sınırları bulunan İsviçre, Schengen ülkeleri kapsamında sınır kontrollerini kaldıran 25’inci ülke oldu.

AB’ye üye ülkelerin önemli bir bölümü Schengen anlaşması uyarınca aralarında sınır kontrollerini kaldırmış bulunuyor.

İsviçre’nin de sınırlarını açmasıyla, Finlandiya’dan Portekiz’e sınır kontrolü olmaksızın seyahat mümkün oluyor.

İsviçre bu adımıyla bazı AB ülkelerinin de önüne geçmiş oluyor. Örneğin, İngiltere Schengen ülkeleri arasında yer almıyor.

İsviçre’nin Avrupa entegrasyonu bakanlığından Urs Bucher, ülkenin Avrupa’dan izole olmamak için Schengen ülkeleri arasına girmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Bucher, “Sınırların açılması, Fransa ve Almanya’da yaşayan ama İsviçre’de çalışan binlerce kişiyi ve İsviçre’den geçen Avrupa trafiğini rahatlatacak bir gelişme.” diyor.

Avrupa Komisyonu, İsviçre’de yaşayan ve çalışan yaklaşık 900.000 AB vatandaşı olduğunu ve çok daha fazla sayıda kişinin de çalışmak için her gün İsviçre sınırından geçtiğini söylüyor.

İsviçre’nin sınırındaki Lihtenştayn ise Schengen’e üye olmadığı için sınırların açılması kapsamında yer almıyor.

Brüksel Schengen sınırlarının denetlenmesini öngördüğünden, İsviçre ile Lihtenştayn arasında neredeyse 100 yıllık bir aradan sonra ilk kez sınır kontrolleri başlatılacak.

Schengen Anlaşması uyarınca ayrıca İsviçre polisinin AB’deki meslektaşları ile daha yakın bilgi alışverişinde bulunması ve sığınma başvurusu yapanların daha etkin bir kontrolden geçirilmesi mümkün olacak.

İsviçreli seçmenler, 2005 yılında Schengen Anlaşması’nı onaylamış ancak Avrupa Ekonomik Bölgesi’ne üyeliği reddetmişti. (BBC)

FOTOĞRAF:İsviçre, 2005’te Schengen Anlaşması’na onay vermişti


 

1183300cookie-checkİsviçre de Schengen’ci oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.