Sydneyli Zhao, Washington’u korkuttu

Polis, şüphelinin “intihar bombacısı” olabileceği ihtimalkine karşı meydanı boşalttı. Daha sonra Sydneyli 33 yaşındaki Wenhao Zhao olduğu anlaşılan şüpheli, yanında iki valizle birlikte Capitol Building’in önüne gelerek sessizce durmaya ve binaya bakmaya başladı.

Bir polis memuru yanına gelp neden orada durduğu ve vaklizlerde ne olduğunu sorunca Zhao, ABD Başkanı Bush ile görüşmek istediğini, valizde ne olduğunu merak ediyorsa açması gerektiğini söyleyerek yanıtladı. Zhao’nun başka hiç bir şey söylememesi üzerine polis adamın intihar bombacısı olabileceği kuşkusuyla bölgeyi boşalttı ve meydana gelen anti terör timleri çevrede tedbir aldı.

Anti terör tim üyesi 4 polis, Zhao’ya arkadan yaklaşarak yere yatırdı ve apar topar şüpheliyi uzaklaştırdı. Bomba imha uzmanları daha sonra 3 saat süreyle valizleri inceledi ve düzenek kurarak valizlerden birini havaya uçurdu.

Valizlerde CD çalar ve başka kişisel eşyalar çıktı. ABD Gümrük görevlileri Zhao’nun ABD’ye aynı gün geldiğini tesbit etti. Wenhao Zhao, ertesi gün ABD’den sınır dışı edilerek Avustralya’ya geri gönderildi. Zhao’ya Avustralyalı bir diplomat’ta eşlik etti.

Sydney Havalanı’nda, valizleri havaya uçurulduğu için eşyalarını plastik torbalar içinde getiren ve gazeteci ordusu tarafından karşılanan Zhao, “Başkanla sohbet etmek istedim, o kadar. Herkes gibi havadan sudan, mimariden konuşacaktım. Ona kızını, ailesini soracaktım, ben de kendimi anlatacaktım. ABD’yi her zaman dünyanın en güçlü ordusuna sahip ülkesi olarak kabul ettim. Onların insana değer verdiğini, hayvan gibi davranmadığını düşündüm” dedi. Gazetecilerin, Amerikan polisinin kendisine kötü davranıp davranmadığını sorması üzerine Zhao, “Çok kötü değildi. 11 Eylül terrorist saldırısında çok acı çektiler” diye yanıtladı.

2000 yılında Avustralya’ya Çin’den gelen Zhao, bir buçuk yıl önce vatandaş da olmasına rağmen bu ülkeye ısınamadığını söyledi. “Avustralya’daki ilk işim bir mağazada siparişleri toplamaktı. Çok çalıştım. Patron beni ödüllendireceğini söyledi. Ödülüm haftalığıma yapılan $10 zam oldu” dedi. Zhao eşinden boşanmış, ve Avustralya’da başka yakını bulunmuyor. Bir işe sahip olmayan Zhao, bundan sonra ne yapacağı sorusuna, “Bilmiyorum. Çin’e dönmeyeceğim. Avustralya’nın ya da bu hükümetin bana ne vereceğini göreceğiz” yanıtı verdi. Polis’ten yapılan açıklamada Wenhao Zhao hakkında bir işlem yapılmayacağı bildirildi.

FOTOĞRAF: Wenhao Zhao

1104290cookie-checkSydneyli Zhao, Washington’u korkuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.