‘Sözümüzü tutamadık’

AB ile Türkiye arasındaki Ortaklık Konseyi toplantısı Lüksemburg’da yapıldı.

Asselborn, Lüksemburg dönem başkanlığı sırasında, Kuzey Kıbrıs’a izolasyonu kaldırmaya yönelik, 259 milyon euroluk yardımı öngören mali tüzük ile ticaret serbestisi tüzüğünü hayata geçirmeye çalışacaklarını söyledi.   

EK PROTOKOL İMZALANMALI

Toplantısı sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Asselborn, Ankara Anlaşması’nın AB’nin 25 üye ülkesini kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören ek protokolün Türkiye tarafından imzalanmasını beklediklerini de dile getirdi.

Asselborn, Türkiye’nin ek protokol ile ilgili mutabakatı ortaya koyan mektup teatisinin memnuniyetle karşılandığını belirttti ve ek protokolün imzalanması, onaylanması ve yürürlüğe sokulmasının, Türkiye’nin, Kıbrıs Rum kesimi dahil olmak üzere tüm AB ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi yolunda önemli bir adım oluşturacağını söyledi.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de reform sürecinin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda zemin hazırladıklarını ve Türkiye’nin bu konuda teşvik edildiğini belirtti.      

GÜL: İMZAYA HAZIRIZ

Dışışleri Bakanı Abdullah Gül de ek protokolü imzalamaya hazır olduklarını, bazı aksaklıkların da anlayış içinde çözülebileceğini belirtti. Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB’ye üye olmasının Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini ve protokolün imzalanmasının Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıma anlamına gelmeyeceğini yineleyen Gül, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa kalıcı bir  çözüm bulunması yönünde kararlı bir tavır sergileyerek BM’nin çabalarını destekleyeceğini vurguladı.

Bu toplantının 3 Ekim’den önceki son toplantı olması sebebiyle önemli olduğunu söyleyen Gül, Türkiye ile AB arasındaki bir çok konunun geniş biçimde ele alındığını ifade etti.

1104530cookie-check‘Sözümüzü tutamadık’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.