Taş atan 4 çocuğa 5 yıl hapis

Belediye Evleri Mahallesi’nde 15 Şubat 2007’de yapılan korsan gösteriye katılarak PKK lehine slogan ve polise taş attıkları iddia edilen H.A., A.Ö., M.Z ve İ.Y. yakalandı.

Özel Yetkili Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Örgüt adına suç işlemek’ ve ‘örgüt propaganadası yapmak’ suçlarından dava açılan tutuksuz sanık çocuklar hakkında dün karar verildi.

Çocukların katılmadığı duruşmada avukatları, müvekkillerinin gösteriye katılmadığını, polise taş atmadıklarını iddia ederek beraatlerini istedi.

Mahkeme, 4 çocuğu ‘örgüt adına suç işlemek’ suçundan önce 7’şer yıl 6’şar ay hapse mahkum etti. Yaşlarının küçüklüğü ve duruşmadaki iyi halleri nedeniyle 14 ile 16 yaşlarında olan H.A, A.K. ve M.Z’nın cezası 4’er yıl 8’er aya indirildi. 13 yaşındaki İ.Y.’nin cezası ise 3 yıl 6 aya düşürüldü. ‘Örgüt propagandası’ suçundan ise 3 çocuk 6’şar ay, İ.Y. 5 ay hapse mahkum edildi.

OYUN SANIYORLAR

Türk Tabipleri Birliği (TBB), yasadışı gösterilerde gözaltına alınan ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılandıkları gerekçesiyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan çocukların yaşamlarına ilişkin bir rapor hazılamıştı.

TBB adına raporu tanıtan Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, gösterilerde gözaltına alınan çocukların kamuoyunda ”taş atan çocuklar” olarak bilindiğini belirterek, ”oyun oynar gibi katıldıkları eylemlerin hukuki karşılıklarını idrak edemeyecek yaştaki çocukların örgüt üyeliği suçlamasıyla ağır ceza talepleriyle yargılanmalarının kaygı verici” olduğunu söylemişti.

Geçen ay taş attıkları gerekçesiyle yargılanan ve tutuklanan çocuklar için bir araya gelen ‘Çocuklar Adalet Çağrıcıları’ heyeti, Meclis’e çıkarma yapmıştı.

Heyet üyeleri yaklaşık 3 bin çocuğun gösterilerde örgüt üyesi olmak ya da örgüt propagandası yapmaktan yargılandığını belirterek, verilen cezaların düşürülmesi için Terörle Mücadele Yasası’nın ilgili maddelerinde değişiklik talep etmişti.

1494400cookie-checkTaş atan 4 çocuğa 5 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.