“Taş atan çocuklar oyun sanıyor”

TBB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, rapora ilişkin açıklamaları Prof. Dr. Feride Aksu Tanık yaptı.

Tanık, gösterilerde gözaltına alınan çocukların kamuoyunda ”taş atan çocuklar” olarak bilindiğini belirterek, ”oyun oynar gibi katıldıkları eylemlerin hukuki karşılıklarını idrak edemeyecek yaştaki çocukların örgüt üyeliği suçlamasıyla ağır ceza talepleriyle yargılanmalarının kaygı verici” olduğunu söyledi.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda, 80’i adli, 24’ü TMK kapsamında olmak üzere toplam 104 çocuk tutuklu ve hükümlü bulunduğunu bildiren Tanık, çocukların kaldıkları koğuşları yeterince aydınlık ve havadar olmadığını, uzun zamandır yıkanmayan çarşaf ve nevresimlerin kokusunun rahatsız edici boyutta olduğunu öne sürdü.

Gelişme çağındaki çocukların cezaevi koşullarında iyi beslenemediklerini, kurumda diyetisyen ve tam zamanlı çalışan bir hekimin bulunmadığını ifade eden Tanık, büyüme çağındaki çocukların sadece kısıtlı miktardaki üç öğün yemekle doymaları, büyüme ve gelişmelerini tamamlamalarının mümkün olmadığını söyledi.

TMK kapsamında cezaevinde bulunan çocukların, kendilerine kötü muamele yapıldığına ilişkin ifadelerini okuyan Tanık, çocuklara eğitimlerini tamamlama, sağlıklı gelişme, spor yapma ve sağlık hizmeti gibi hakların eksiksiz bir şekilde tanınmasını istedi.

Tanık, raporu öncelikle kamuoyuna duyurduklarını, bundan sonra da Adalet Bakanlığı, TBMM Adalet Komisyonu, barolar ve uluslararası kuruluşlara göndereceklerini ifade etti. (A.A)

1205980cookie-check“Taş atan çocuklar oyun sanıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.