Tahir Canan hâlâ tahliye bekliyor

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Selçuk Özdağ, 3. Yargı Paketi düzenlemeleri sonucunda tahliye edilen isimlerle ilgili T24 sitesine yaptığı açıklamada “Solcular çıktı ama bu insanlar çıkamadı” dedi; “İçeride bir tane solcu kalmadı. ‘Solculara uyguladılarsa sağcılara da uygulayın’ dedim. Eşitliği sağladım. Solcular çıktı ama Haluk Kırcı 21 yıl yattı, niye yatsın ki? Bunlar adam öldürdü ama ceza kanununa göre 10 yıl yatmaları lazım.”
Aslında 31 yıldır içeride olan bir solcu var: Tahir Canan. 1979’da siyasi cinayetten 36 yıla mahkum edilen Tahir Canan, 1991’de şartlı tahliye ile bırakıldı. Ertesi yıl Türkiye Devrimci Komünist Partisi üyeliğinden 12.5 yıla hüküm giydi. Bu nedenle şartlı tahliyesi yandı ve 12.5 yıla, 36 yıldan kalan ceza da eklendi.

‘Hukuki cinayet’

Selçuk Özdağ, yargı paketi düzenlemelerine destek aradığı dönemde, 18 Haziran’da Yeni Asır gazetesine verdiği söyleşide Tahir Canan’dan söz etmiş; “Ben buradan CHP’li milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum. Gelin infaz yasasını değiştirelim. Ortada sağ-sol meselesinden farklı olarak hukuki bir cinayet var. Sol görüşlü Tahir Canan da 30 yıldır içerde. Bu düzenleme ile infazları yanan 400-500 tutuklu özgürlüklerine kavuşacak. Yani bu Haluk Kırcı ve arkadaşlarını kurtarmak için planlanan bir çalışma değil” demişti.
Selçuk Özdağ Milliyet’e yaptığı açıklamada Tahir Canan’ın da bu düzenlemeden yararlanabileceğini söyledi. “İçeride bir tane solcu kalmadı” sözüne karşılık da Canan’ın 1991’de şartlı tahliye ile çıktığını, ancak ikinci bir suçtan yeniden hüküm giydiğini hatırlattı.
“Askeri mahkemelerin siyasi suçlarla ilgili kararlarını sağlıklı bulmuyorum” diyen Özdağ’ın Meclis açıldığında üç önerisi olacak:

‘Tazminat davası açsınlar’

– “Siyasi suçlarda askeri mahkeme kararlarını yok hükmünde saymak. 60 ve 71 darbelerinden sonra af kararları çıktı; ancak 80 darbesinden sonra ancak 1991 ve 2001’de ceza infaz yasasında değişiklikler yapıldı. Kimse aftan yararlanmadı.
– “İade-i muhakeme yapılsın. 28 Şubat dahil, olağanüstü dönemlerde yargılanan herkes yeniden yargılanma talebinde bulunsun.”
– “Geriye dönük yargılanıp beraat edenler tazminat davası açsınlar ya da emeklilik haklarını istesinler.” (MİLLİYET-
MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL)

31 yıllık mücade…
Canan ailesi yıllardır büyük bir mücadele veriyor. Farklı cezaevlerinden gelen üç ayrı kağıt var ellerinde; birinde “2013’te çıkacak” diyor, birinde 2016’da, diğerinde 2025. Avukat Yıldız İmrek’in hesabına göre, müvekkilinin 2011 yılında tahliye edilmesi gerekiyordu. 36 yıllık ilk mahkumiyetinin aynen infazı söz konusu olsa dahi, infaz süresi kanuna göre 30 yıl. Ne var ki bugüne kadar yaptıkları başvuruların tamamı reddedildi.

1348700cookie-checkTahir Canan hâlâ tahliye bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.