Talat: Kıbrıs Türkleri çözüme hazır

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmek üzere Berlin’de bulunan Talat, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Türkevi’nde düzenlenen “KKTC’nin Bugünü ve Yakın Vadede Geleceği” konulu toplantıya katıldı.


Talat burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerinin adada çözüm peşinde olduklarını belirterek, “Kıbrıs Türkleri olarak çözüme hazırız, kendimize güveniyoruz” dedi.


Adada çözüm bulunması için Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyona son verilmesi gerektiğini belirten Talat, “Kıbrıs Rum kesimi AB’ye girdikten sonra izolasyonu kaldırmak için gerekçeleri kalmadı” diye konuştu.


Uluslararası camianın da Kıbrıs Türklerine uygulanan dışlama politikasının sona erdirilmesinde yeterli destek vermediğini ifade eden Talat, “Onlar da ‘ne yapayım, Rum kesimi AB’ye girdi. O gücü arkasına aldı’ diyorlar” dedi.
Kıbrıs’taki sorunun Kıbrıs Rum kesiminin güç ve yetkilerini Kıbrıslı Türkler ile paylaşmak istememesinden kaynaklandığını kaydeden Talat, “İzolasyonun kalkması demek Kıbrıslı Türklerin de ekonomik olarak güçlenmesi demek. Rum kesimi buna yanaşmıyor. Türklerin günün birinde güçsüzleşerek asimile olmasını istiyorlar” şeklinde konuştu. Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasında sorunları çözmek amacıyla BM tarafından kurulması önerilen teknik komiteleri kendilerinin kabul ettiğini belirten Talat, “Burada uluslararası camiaya, AB’ye, ABD’ye ve Kıbrıs Rum kesimine sesleniyorum. Teknik komitelerin yarın işe başlamasına hazırız. Hiçbir ön şartımız yok. Ancak teknik komitelerin başlaması adı altında bizimle yeteri kadar alay edildiğini düşünüyoruz. Bunun artık sona ermesi gerek” dedi.


Adada çözüme yönelik girişimleri engelleyip bunu kamufle ettiği gerekçesiyle Rum tarafını eleştiren Talat, “Ya teknik komiteler kurulur, ya da bu komitelerin kurulmasının engellendiği anlatılır. Bıktık usandık artık. Her şeyi kamufle etme politikasına taviz verme niyetimiz yok” diye konuştu.


Tüm dünyanın iki taraflı, iki kesimli ve toplumların siyasi eşitliğine dayanan bir çözümü kabul ettiğini belirten Talat, “Ancak Rum kesimi bunu kabul etmiş görünüyor. Ancak bunu kabullenmiş değil. Bunun en son örneği de referandumda görüldü” dedi.


Kıbrıslı Türklerin haklı davalarının dünyada yavaş yavaş kabul gördüğünü ifade eden Talat, “İki kez ABD dışişleri bakanlarıyla görüştüm. İngiltere’de görüşmelerim oldu. ABD’den temsilciler, meclisi üyeleri KKTC’yi Ercan havaalanına inerek doğrudan ziyaret ettiler. Önümüzdeki aylarda İngiltere Başbakanı’nın beni davet etmesi söz konusu” diye konuştu.


Talat, Steinmeier ile yapacağı görüşmenin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm bunlar Kıbrıs Rum kesimini izolasyon tavrından uzaklaşmaya itecek tutumlardır” dedi.
Kıbrıs Rum kesimi lideri Papadopulos’un, kendilerini muhatap olarak kabul etmek istemediğini ifade eden Talat, “Bizi eşit muhatap olarak kabul etmiyor. Türkiye ile görüşüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la uluslararası toplantılarda ayaküstü yan yana görüşerek görüşme yaptım diyor. Türkiye işgalci demeye getiriyor” diye konuştu.


TÜRKİYE İLE UYUMLU İŞBİRLİĞİ


Türkiye ile uyumlu bir işbirliği içinde olduklarını belirten Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Türkiye ile çok uyumlu bir işbirliğimiz var. Bu ilişkiler hem Kıbrıslı Türkler açısından, hem de AB ile Türkiye ilişkileri açısından çok önemli. Türkiye’nin en zor günümüzde desteğini gördük. Başbakan Erdoğan bize, yapılan izolasyonları kaldırmaları halinde, Kıbrıs Rum kesimine limanlar ve havaalanlarını açacağını söyledi. Bu güvence için teşekkür ediyoruz.”


Uluslararası camianın Kıbrıs Türklerinin hakları konusunda verdikleri sözleri tutmadığını sözlerine ekleyen Talat, “Bu Kıbrıs sorununun çözümüne hizmet etmiyor. Kıbrıs Rum tarafının çözüme yanaşmayan tavrına hizmet ediyor” şeklinde konuştu. Konuşmasında, AB’nin, Ercan havaalanından doğrudan uçuşlar başlatan Azerbaycan’a yaptırım tehdidi yaptığına işaret eden Talat, ”Bu AB ile Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında dostluk anlaşmasını veto etmekle tehdit eden Kıbrıs Rum kesiminin marifeti” dedi.


Kıbrıs’ta 700 bin Rum ve 200 bin Türkün yaşadığını belirten Talat, ”Kıbrıs Rum kesimi 200 bin Türkün söz hakkına sahip olmadığını düşünüyor. Ancak kendisinin nüfusu 700 bin ve 100 milyonluk Almanya’nın kararını veto edebiliyor. Bu manidar” şeklinde görüş belirtti. Dünyada önemli bir rol oynamak isteyen Almanya’nın, Kıbrıs konusunda da tavır koyması gerektiğinin altını çizen Talat, Almanya’nın, Rum tarafını çözüme motive edecek tavır sergilemesi gerektiğini ifade etti.


Türkevi’ndeki toplantıya Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman, Konsolos Bleda Kaçar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu da katıldı.
Steinmeier ile yarın görüşecek olan Talat’ın daha sonra bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

690330cookie-checkTalat: Kıbrıs Türkleri çözüme hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.