Talat, Miliband ile ABD’de görüştü

Cumhurbaşkanı Talat, dün öğleden sonra New York’ta BM merkezinde İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’la bir araya geldi. Görüşmede KKTC New York Temsilcisi Kemal Gökeri de hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Talat, Miliband’ın ülkesinin sürece ilgisini ve müzakere sürecini hızlandırma kararı almalarından dolayı duydukları mutluluğu ifade ettiğini kaydetti.

Miliband’ın sürece olan güvenlerinin bu sayede arttığını ifade ederek kendisinden daha fazla bilgi istediğini anlatan Cumhurbaşkanı Talat, ekim ayından itibaren haftada iki kez buluşacaklarını ve belli başlı temel konuları ela alarak hızlanacaklarını anlattığını bildirdi.

“İNGİLTERE GİRİŞİMDE BULUNSUN”

Talat, BM’nin sürece daha aktif katılımının gerekli olduğunu, İngiltere’nin de bu amaçla girişim yapmasını istediklerini, İngiltere’nin de Kıbrıs’ın garantörü olarak Kıbrıs sorununun çözümünde sorumlulukları bulunduğunu, bu nedenle Kıbrıs’ta iki tarafa tarafsız davranmaları gerektiğini İngiliz Dışişleri Bakanı’na anlattığını ifade etti.

“RUM TARAFININ TELKİNE İHTİYACI VAR”

Cumhurbaşkanı Talat, şöyle konuştu:

“Süreci hızlandırmak için taraflara telkinde bulunmaları gerektiğini, bizim buna ihtiyacımız olmadığını, Kıbrıs Rum tarafının ise içinde bulundukları rahatlık nedeniyle bu konuda çok istekli olmamasının ancak uluslararası ilgiyle değişebileceğini anlattım ve Sayın Miliband’a şu anda müzakere sürecinde geldiğimiz noktayla ilgili bilgi verdim. Zaten kendisinin de konuyla ilgili bilgisi vardı. Yürütmenin, başkanlığın nasıl seçileceği konusunda, (Rum tarafıyla) aramızdaki görüş farklılığını kendisine ayrıntılarıyla anlattım. Bundan sonra birkaç konuyu daha görüştükten sonra mülkiyete geçeceğimizi ve mülkiyetin de önemli bir konu başlığı olarak gündemimizde olduğunu ifade ettim.”

“ÇÖZÜMÜ DÖRT GÖZLE BEKLİYORLAR”

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband’ın sürecin hızlanmasından duydukları memnuniyeti defalarca ifade ettiğini ve Kıbrıs sorununun çözümünü dört gözle beklediklerini anlattığını bildirdi.

BM’de yapacağı temaslarda kendisine başarı dileyen Miliband’ın Kıbrıs sorununu yakından takip etmeye devam edeceğini de söylediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Talat, Miliband’ın Kıbrıs sorununun çözümü için İngiltere’nin üzerine düşeni yapacağını belirttiğini bildirdi ve bundan sonra da temasta olacaklarını belirtti.

Washington’dan sonra geldiği New York’ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın bugün de İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’le biraraya gelmesi bekleniyor. Talat’ın programında başka görüşmeler de bulunuyor.

BM Genel Kurulu’nun devam ettiği New York’ta yoğun günler yaşanıyor. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugün BM Genel Kurulu’nda konuşacak.

1219600cookie-checkTalat, Miliband ile ABD’de görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.