Talat: Mülk sorunu güm diye gündemde

Talat, doğrudan ticaret ve mali yardım tüzüklerinde zamanın gittikçe daralmakta olduğunu söyledi. 


Ali Erel başkanlığındaki Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri, bugün Cumhurbaşkanı Talat’a nezaket ziyaretinde bulundu.


Rum tarafının, tüzüklerle ilintili olarak öne çıkardığı bazı pazarlıklar bulunduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Talat, “`Buna karşılık, bu…’ gibi bazı pazarlıklar, gündemde olmayan, geçmişte hiç aklımızda olmayan pazarlıklar gündeme getiriliyor. Bunların bir kısmı Kıbrıs sorunuyla ilgili tabii” dedi.


AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Nicholas Schmidt’in Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarette doğrudan ticaret ve mali yardım tüzükleriyle mal-mülk sorununun ele alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Talat, “Tüzükler meselesinde zaman gittikçe daraldığını söyledi.


Cumhurbaşkanı şgündemdeki sorunları şöyle anlattı:


“Tüzüklerle ilintili Rum tarafının öne çıkardığı bazı pazarlıklar da tabii gündeme geliyor. ‘Buna karşılık, bu…’ gibi bazı pazarlıklar, gündemde olmayan, geçmişte hiç aklımızda olmayan pazarlıklar gündeme getiriliyor. Bunların bir kısmı Kıbrıs sorunuyla ilgili tabii ve ayrıca başka şeyler de var. Gerek mayınların temizlenmesi gerek BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması konusu tartışmaları gündemde. Tabii tüm bunlara bir ek olarak da, hepinizin bildiği, basına da yansıyan Rum tarafının, özellikle Kıbrıs’a gelecek bir Birleşmiş Milletler üst düzey yetkilisini bir anlamda engellemek veya etkisini azaltmak için yaptığı bir girişim, kendisinin New York’a temsilci göndermesi ve görüşlerini aktarması var. Bütün bunlar çok yoğun bir şekilde bugünün gündemini işgal ediyor. Bu çerçevede tabii çalışmalarımızı sürdürüyoruz…”


MAKAMA YENİ BİR YÜZ


Cumhurbaşkanı Talat, Cumhurbaşkanlığı’na yeni bir yüz, çağdaş bir anlayış getirme uğraşı içinde olduklarını de belirterek, var olan sorunlar yanında Cumhurbaşkanlığı’nın verimli çalışabilmesi için yapılması gerekenlerle de yoğun şekilde ilgilenmek durumunda kaldıklarına işaret etti. Talat, bu konuda şunları dedi:


“Göreve başlar başlamaz bir sürü olayla karşılaştık. Adeta nefes alamaz hale geldik… Yeterli organizasyon Cumhurbaşkanlığı’nda olmadığı için bu organizasyonu da yapma gibi bir yükümlülükle karşı karşıya kaldık. Geçmişte çok farklı oluşmuş organları, kişileri, o günün politikalarına uygun bir mentaliteyle oluşturulmuş bir cumhurbaşkanlığı vardı elimizde. Bunu yeni şekliyle oluşturmak devam eden bir süreç, bu bir kaç haftada olmaz, bunu oluşturmaya çalışıyoruz.”


SİVİL TOPLUM’A KATKI
Cumhurbaşkanı Talat, ayrıca cumhurbaşkanlığının sivil toplum örgütleriyle ilişkilerini, diğer devlet organlarıyla da ilişkilerini yeni baştan ele alındığını vurgulayarak “Yeni anlayışla yeniden bu mekanizmaları oluşturmak durumundayız ve ona uygun elemanları da bulmak ve onların mesailerinden yararlanmak gibi bir durumumuz da var…” diye konuştu.

679360cookie-checkTalat: Mülk sorunu güm diye gündemde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.