İTALYA’DAN… Göçmenler de İtalyanlar da öfkelİ

Modena’da İtalyan polisinin bir Faslıyı sokağın ortasında dövmesi “göçmen vatandaşlar”a yönelik bir tartışma başlattı. Sassuolo’da sarhoş olduğu öne sürülen Faslı’nın İtalyan polisince öldüresiye dövülmesini bir başka Faslı cep telefonuyla görüntüledi. Bu görüntüler hemen basına yansıdı ve herkes bu ürkütücü görüntülere tanıklık etti.

Sassuolo halkının bir bölümü İtalyan polisinin büyük bir öfkeyle Faslı vatandaşı dövmesini haklı buluyor. Bir anlamda açıkça şiddet uygulamaktan kaçınmayan polisin yanında. Polisten yana olanların savunusu, Faslı vatandaşın aşırı derecede alkollü olduğu ve polise karşı geldiği, ancak bunun görüntülere yansımadığı yönünde.

İtalyanlar “acaba Fransa’daki gibi banliyöde yaşayan göçmenler isyan eder mi” diye düşünürken, bir başka trajik haber dün Milano’nun merkezinden geldi. Ağırlıklı olarak göçmen vatandaşların yaşadığı ticari arter Via Padova’da polis Abdel Nakah adlı bir Faslıyı öldürdü. Gerilim yuksek. 

Polis kurşunuyla vurulan Faslı’nın ailesi olayı protesto ederken, yıllardır bu semtte oturan İtalyanlar artık mahalllerini tanımadıklarını, yasa dışı yollarla İtalya’da bulunan yüzlerce işsiz göçmenin uyuşturucu trafigine karıştığını, hırsızlık yaptığını, ucuz fiyatlara kiraladıkları 
dairede fahişeleri çalıştırdaklarını iddia ediyor.

Nakah’ın kızkardeşleri ağlıyor. Ağabeylerinin cenazesini kaldırabilmek için para toplanıyor. 14 metrekarelik odalar icin 800 euro kira ödüyorlar. 

50 dolayında Faslının birarada yaşadığı rezidansta birçok ciddi sorun var. Uyuşturucu, hırsızlık şebekesi, çeteler ve fahişelik. Göçmen vatandaşlar İtalyanların kendilerini buradan çıkarmak istediğini öne sürüyor, daha yüksek kira verebilen transseksüelleri tercih ettiklerini anlatıyor.

Via Padova’da sefalet, parasızlık, suç şebekeleri, yetersiz hijyenik koşullar içiçe geçmiş durumda. Polis kurşununa hedef olarak 37 yaşında yaşamını yitiren Nakah’a dönecek olursak, bu genç Faslı da Via Padova’daki rezidansın sakinlerinden. Bir apartmanda kapıcılık yapan Nakah sigortasiz çalışıyordu. Nakah’in ne şekilde öldürüldüğü artık yargıya intikal etti. Milano’daki Faslılar bugün bir protesto gösterisi düzenleyecekler ama elbette Via Padova’daki sorunlar sanılandan çok daha büyük ve çetrefilli.

Bu bölgede birçok sokakta suç çeteleri öylesine hakim ki, polis giremiyor. Polis kontrol için gittiginde çatışma çıkıyor. Faslı Nakah’ın öldürüldüğü semtte şimdilik yalnızca gerginlik hakim.

Önce Modena, hemen ardından da Milano’da yaşanan iki olay Milano ve banliyölerinde sayıları bir milyonu aşan göçmen vatandaşların ne koşullarda yaşadığı tartışmasını da beraberinde getirdi. Dün akşam Rai 3’de yayınlanan Primo Piano’da ekrana getirilen “öteki Milano” dosyası korkunç gerçeği ortaya koydu.

Milano’nun dışında yayılan gecekondu mahallelerinde hakim olan sefaleti tüm gerçeğiyle gösterdi. Çoğu Fas, Mısır ve Ukranya gibi ülkelerden gelen vatandaşların yoksul yaşamları kentin varoşlarında bu uç noktalarda sürüyor. Kentte yaşamaya çalışanların ise 50’şer kişilik gruplar halinde bir araya gelerek bir rezidans kiraladığı ve 9-10 kişinin 14 metrekarelik dairelerde korkunç bir pislik ve yokluk içinde hayatlarını sürdürmeye 
çalıştığı gerçeğini ortaya koydu.

Yalnızca Lombardia bölgesinde göçmen vatandaşlar toplam nüfusun yüzde 10’unu meydana getiriyor. Son 5 yıl içinde kuzeyde Lombardia’da odaklanan göçmen vatandaşlar yüzde 89 oranıda arttı. Ancak bunların 116 bini oturma iznine sahip değil. İtalya kendi vatandaşlarına iş imkanı sunmakta zorlanırken göçmenlerin durumunu varın siz düşünün artık.

Bütün bu olaylar ırkçı yaklaşımların hızla tırmanmasına da zemin hazırlıyor. Müslümanları ikinci sınıf bir vatandaş ve potansiyel bir düşman olarak gören sağ partilerin karşısında sol muhalefet sesini yeterince yükseltemiyor. İtalyanlarin bir bölümü polisin uygulamasını 
eleştirse de çoğunluk polisin kendini savunduğu görüşünde.

Milano oldukça gergin. Hem kentin yakın çevresindeki barakalar, hem de şehir merkezinde göçmen vatandaslarin ağırlıklı olarak yaşadığı mahalleler patlamaya hazır bir bomba gibi. Göçmen politikaları konusunda acemi olan İtalya ırkçı yaklaşımların önünü keserek bakalım, düzeni nasıl sağlayacak?

648820cookie-checkİTALYA’DAN… Göçmenler de İtalyanlar da öfkelİ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.