Tam üyelik 2014’ten önce olmayacak

AB Komisyonu, Türkiye’nin ekim ayında başlayacak tam üyelik müzakerelerinin çerçevesini belirleyecek müzakere belgesini kabul etti. Belgede, müzakerelerdeki ortak amacın tam üyelik olduğu, ancak bunun 2014’ten önce olmayacağı da vurgulandı.


Reuters ajansının haberine göre, belgede, ”müzakerelerin gidişatının Türkiye’nin kendi yetenekleri ve üyelik için gerekli koşulları karşılamasına bağlı olduğu” belirtildi. Komisyon sözcüsü, belgenin küçük değişikliklerle kabul edildiğini söyledi.


REHN: ”AB SÖZLERİNİ TUTACAK”


AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı olan AB’nin sözlerini tutacağını ve bunun kendi menfaati icabı olduğunu söyledi. Rehn, Türkiye ile müzakere sürecinin uzun ve zorlu olacağını, 2014’den önce sonuçlanmasının düşünülemeyeceğini, bu süreçte aksama olması halinde Türkiye’yi Avrupa’ya güçlü bağlarla bağlı tutacak yöntemlerin düşünüleceğini söyledi.


GÜL: ”MÜZAKERELERE VAKTİNDE BAŞLAMA KARARI TEKRARLANDI”


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Müzakere Çerçeve Belgesi’nde tahminlerinin ötesinde herhangi bir şey olmadığını söyledi. Gül, AB’nin bugünkü Avrupa konjonktürü dikkate alındığında, Türkiye ile müzakerelere vaktinde başlama kararını tekrarlamış olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da belgenin, AB’nin içinde bulunduğu sıkıntılı ortama rağmen, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin, 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinde belirlenen çerçevede ilerlemekte olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi.


 

1022460cookie-checkTam üyelik 2014’ten önce olmayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.